Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 22

Tomatenprijs veert op

De middenprijzen voor losse tomaten en trostomaten vonden afgelopen week de weg weer naar boven. De gestage daling die al weken bezig is, is daarmee een halt toegeroepen. Dat blijkt uit VBT-cijfers. De komende weken worden traditioneel de hoogste producties verwacht. De langste dag is in zicht aan het komen.

Van een trendbreuk in komkommer is nog altijd geen sprake. De prijs blijft net boven de 10 eurocent per stuk schommelen. Daarmee ligt de prijs nog altijd twee keer zo laag dan het vijfjarig gemiddelde. De markt was met 30 eurocent per stuk gewoon.

Net als bij tomaat is ook in aubergine een stijging van de prijs te zien. Met een middenprijs van 98,9 eurocent wordt net niet de eurogrens aangetikt. In een marktanalyse van Boerenbond spreekt men van 'correcte' prijzen, na 'slechte' prijzen vorig jaar.

Groene courgettes leverde ongeveer de helft op van de prijs van een aubergine. De stukprijs ligt hier op ruim 48 eurocent.

Bij paprika verschilt het per kleur of er sprake is van een (lichte) prijsstijging of prijsdaling. Rood werd in week 22 het best betaald met ruim 1,97 euro per kilo. Geel leverde het minst op, ruim 1,53 euro per kilo.

De middenprijs voor aardbei bleef afgelopen week nagenoeg gelijk in vergelijking met week 21. De prijs komt over week 22 uit op 3,21 euro per kilo. Afgelopen week kwam de middenprijs uit op ruim 3,25 euro. De middenprijs voor Sonsation is afgelopen week gestegen tot ruim 3,68 euro. De middenprijs voor Elsanta is gezakt. Boerenbond signaleert een grote vraag voor export naar buurlanden, Engeland en Noord-Europa.

Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 22 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier. De marktanalyse van Boerenbond is hier volledig in te zien.