Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bleke oesterzwam gedijt goed op appelpulp

De universiteit van Nauni in India heeft een oplossing bedacht om de teelt van bleke oesterzwam te stimuleren. Door gebruik te maken van het potentieel van appelpulp zijn onderzoekers van de universiteit erin geslaagd de kwaliteit en de variëteit van deze paddenstoelen te verbeteren en overtreffen zij de traditionele teeltmethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van tarwe. Bovendien maakt deze baanbrekende techniek niet alleen een einde aan het tekort aan stro voor de groei van paddenstoelen, maar verhoogt zij ook aanzienlijk de opbrengst, waardoor deze twee keer zo overvloedig is.

De teelt van bleke oesterzwam is wijdverspreid in heel India, ook in de deelstaat Himachal Pradesh. Lokale telers worden echter geconfronteerd met problemen bij de aankoop van tarwekaf uit naburige staten zoals Haryana en Punjab, omdat dit duur is. De onderzoekers van de Nauni Universiteit erkenden de behoefte aan een alternatief en richtten hun aandacht op appelresten, die gewoonlijk worden verspild na het persen. Deze resten, die vaak worden weggegooid langs de weg en bij verwerkingsbedrijven, worden nu hergebruikt voor de paddenstoelenteelt.

Elk jaar wordt een aanzienlijke hoeveelheid appelsap geëxtraheerd, waarbij pulp achterblijft, een bio-reststof die ongeveer de helft uitmaakt van de totale vaste stoffen van de appel. Jammer genoeg worden deze afvallen meestal gedumpt in de buurt van verwerkingsinstallaties, waardoor het milieu wordt vervuild. Om dit probleem aan te pakken, begonnen Dr. Nivedita Sharma, hoofd van de afdeling Basiswetenschappen, en Dr. Dharmesh Gupta, van de afdeling Plantenziektekunde, aan een tweejarig onderzoeksproject aan de Nauni Universiteit. Hun doel was de haalbaarheid te onderzoeken van het gebruik van appelpulp voor de productie van bleke oesterzwam. De resultaten van hun onderzoek zijn veelbelovend: een opmerkelijke verbetering van de voedingskwaliteit en een opmerkelijke stijging van de opbrengst per eenheid paddenstoel.

Lees meer op thenewshimachal.com

Publicatiedatum: