Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudolf Behr over de seizoenswisseling tussen Spanje en Duitsland

"Uiteindelijk vielen de productietekorten alleszins mee"

Begin september startte het seizoen bij Behr Iberia, de Spaanse dochteronderneming van Behr AG in het hart van het teeltgebied Murcia. Hoge temperaturen domineerden het weer tot de tweede week van januari. "Ons assortiment aan rassen paste niet bij de temperaturen, zodat kwaliteitsgebreken onvermijdelijk waren. Bovendien konden we ons niet houden aan het oorspronkelijke oogstplan, dat wil zeggen dat we ongeveer drie weken te vroeg met de oogst begonnen, waardoor er naast de kwaliteitsgebreken ook sprake was van overproductie. Vanaf de tweede week van januari werd het langzaam koeler, waarna de groei radicaal werd vertraagd", vat Rudolf Behr in een interview in het Duitstalige voorjaarsnummer van ons vakblad Primeur samen.


Rudolf Behr op de Fruit Logistica 2023

"De wisseling van het Spaanse naar het Duitse seizoen kan niet soepel verlopen," waarschuwde Behr in het interview. "Maar uiteindelijk vielen de productietekorten alleszins mee", zegt hij ruim twee maanden later. Voor de belangrijkste groentesoorten, zoals ijsbergsla, bloemkool en broccoli, houden de huidige oogstvolumes aardig gelijke tred met de vraag, maar er is een tendens tot het ontstaan van tekorten, aldus de groenteproducent.

Uitbreiding van het biologische assortiment
Naast de conventionele vollegrondsproducten is ook de biologische teelt de afgelopen jaren geleidelijk uitgebreid. De belangrijkste gewassen zijn sla, courgettes, bonen, kool, suikermaïs, spinazie, selderij, prei en pompoenen. "Voor de Hokkaido pompoenen willen we een jaarrond programma opzetten met teelten in Duitsland, Spanje en Zuid-Afrika. In de toekomst willen we ook twaalf maanden per jaar biologische tomaten proberen in Duitsland en Spanje. Met selderij en broccoli zijn we daar al in geslaagd. Bij de sla hebben we van half september tot begin november te kampen met insectenplagen in Duitsland, en in Spanje staan we vanaf half april voor soortgelijke uitdagingen."

Volgens Behr letten consumenten blijkbaar ook op de prijs als ze biologisch kopen. Daarom is er momenteel een duidelijke verschuiving van de biologische vakhandel naar supermarkten en discounters. "Het aankoopvolume van biologische groenten daalde in 2022 met acht procent, terwijl in de retail - zowel supermarkt als discounter - het aandeel nog steeds steeg. Aangezien deze marktsegmenten tot onze belangrijkste klanten behoren, hebben wij qua volume geen verlies geleden", vat Behr samen en wijst op de laatste productinnovaties. "Nieuw in onze testteelt dit jaar is de biologische komkommer, die wij telen in Rosenweide in Nedersaksen. Ook nieuw voor ons is de biologische mini-watermeloen."

Voor meer informatie:
Rudolf Behr
BEHR AG
Parkstra├če 2
D-21220 Seevetal - Ohlendorf, Duitsland
Tel.: +49 (0) 4185 - 79 77 731
[email protected]
www.behr-ag.com 

Publicatiedatum: