Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citrusplaag in twee Peruaanse regio's

Het Peruaanse ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie (Midagri) heeft een fytosanitaire noodsituatie uitgeroepen in de regio's Ucayali en Loreto vanwege Xanthomonas citri subsp. citri, een plaag die citrus aantast.

Xanthomonas citri subsp. citri is de bacterie die "citruskanker" veroorzaakt, een ziekte die planten van de Rutaceae-familie aantast, voornamelijk Citrus spp., Fortunella spp. en Poncirus spp., geteeld onder tropische en subtropische omstandigheden.

In resolutie 0116-2023-Midagri-Senas, die geldig is tot 31 december van dit jaar, wordt aangegeven dat de belangrijkste verspreidingsmechanismen van de plaag op korte afstanden (overdracht binnen eenzelfde plant of tussen verschillende planten op eenzelfde perceel) de door de wind meegevoerde regendruppels en opspattend water zijn. Over langere afstand is de verplaatsing van geïnfecteerd materiaal de hoofdoorzaak. De verspreiding van deze plaag kan ook plaatsvinden door de handel in het fruit.

"In ons land wordt citrus geteeld voor de binnen- en buitenlandse markt. De verliezen veroorzaakt door de plaag Xanthomonas citri subsp. citri hebben vooral te maken met blad- en fruituitval en fruit met vlekken. Het is niet ongebruikelijk dat bijna alle vruchten en bladeren van vatbare jonge bomen besmet worden. Bij ernstig aangetaste jonge planten kan de ontwikkeling en volgroeiing van de bomen enkele jaren worden vertraagd", staat te lezen in de resolutie.

Midagri voorziet in de intensivering van bewakings-, quarantaine- en controlemaatregelen om het risico van verspreiding van de plaag binnen Peru te verminderen. Daarvoor worden een reeks fytosanitaire maatregelen genomen, die hier kunnen worden geraadpleegd.

Natuurlijke en rechtspersonen die betrokken zijn bij de toeleveringsketen van citrus, evenals vervoerders en het grote publiek, moeten voldoen aan de fytosanitaire en administratieve maatregelen die zijn vastgesteld door de Nationale Agrarische Gezondheidsdienst Senasa. In geval van niet-naleving kan de Nationale Plantgezondheidsdienst de steun van de veiligheidsdiensten vragen om sancties vast te stellen.

Bron: gestion.pe

Publicatiedatum: