Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egyptische aardappeltelers moeten rekening houden met klimaatverandering"

Ondanks een moeilijk aardappelseizoen in Egypte als gevolg van weersomstandigheden die de opbrengst in sommige gebieden hebben verlaagd, zeggen telers dat ze erin zijn geslaagd om goede volumes te realiseren. 


In tegenstelling tot naburige telers heeft de oogst van Sayed El Attar niet geleden onder de Nadwa (lange koudegolf)

"Een lange koudegolf, hier gekend als Nadwa, veroorzaakte een ziekte die de aardappelen aantastte en dus de opbrengst verminderde. Maar niet alle regio's zijn even hard getroffen door de Nadwa. In gebieden waar telers de ziekte hebben bestreden met de juiste behandelingen en preventief gekozen hebben voor goede pootaardappelen, hebben we een tevredenstellende kwaliteit en mooie prijzen gehaald. Er zijn regio's die helemaal niet zijn getroffen door de Nadwa en er zijn gebieden waar 25 à 50% van de oogst verloren is gegaan", vertelt teler Sayed El Attar .

"Als er dit jaar geen probleem was geweest, had Egypte historisch hoge volumes kunnen hebben vanwege de toename van het areaal. Maar de Nadwa bleef lang aanhouden, tot aan de oogst."

Sayed wil zijn ervaring graag delen met Egyptische telers en roept op om beter rekening te houden met klimaatverandering. "Het is heel goed mogelijk om problemen met de Nadwa te voorkomen door de juiste teelthandelingen te stellen en een goede keuze aan resistente rassen te maken. De ziekteresistente pootaardappelen die ik dit jaar heb gebruikt, zijn effectief gebleken en door de stijging van de nachttemperaturen verminderde de ademhaling van de knollen, wat resulteerde in goede maten."


Links: de gewassen van Sayed. Rechts: gewassen bij een buur die wel aangetast zijn door de Nadwa

"Het is nu essentieel voor alle Egyptische telers om klimaatgerelateerde ziekten te behandelen. Wie de gewassen op de juiste manier behandelt, ziet direct de voordelen, zowel qua volumes als qua prijzen."

Ondanks de koudegolf zijn de volumes dit jaar omvangrijk, vertelt Sayed. "De hoeveelheden die we nu hebben zijn ruim voldoende voor de lokale markt, waaronder huishoudens, voedselverwerkende bedrijven en opslag tot de winter. Er zijn ook grote volumes beschikbaar voor de export en die zullen vanaf volgend jaar toenemen door areaaluitbreiding en omdat de Nadwa niet alle regio's treft. We zijn ook tevreden met de prijzen, aangezien de vraag momenteel erg hoog is, zowel op de lokale markt als in de export. De prijzen zijn niet gedaald, zelfs niet tijdens de piekoogstperiode."

"Ik verwacht dat de volumes volgend jaar al zullen toenemen, op voorwaarde dat de overheid deze toename begeleidt door voldoende hoeveelheden gelicentieerde pootaardappelen te leveren, dat de prijzen stabiel blijven en dat telers proactief zijn in het monitoren van klimaatverandering en het behandelen van ziekten", besluit Sayed.

Voor meer informatie:
Sayed El Attar
Al Farastaq
Tel: +20 102 400 8401 (Egypte) 
[email protected]

Publicatiedatum: