Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wanneer mag men 'biologisch' of 'ecologisch' gebruiken in de bedrijfsnaam?

De term 'biologisch' en afgeleiden daarvan (verkortingen en vertalingen) zijn beschermde termen in Europa. Het gebruik ervan is voorbehouden aan de etikettering van en de reclame voor gecertificeerde biologische producten, zo meldt Skal.

De eisen aan het gebruik van de term biologisch en afgeleiden zijn vastgelegd in Verordening (EU) 2018/848. Voor de consument betekent dit, dat als de term biologisch of een afgeleide daarvan op een product staat of voorkomt in de naam van een bedrijf, hij erop kan vertrouwen dat het product of het bedrijf voldoet aan de biologische Europese-wetgeving.

Toepassing
"Is een bedrijf geregistreerd en gecertificeerd door Skal én heeft deze een volledig biologische bedrijfsvoering? Dan voldoet hij aan de Europese biologische wetgeving. Dit houdt in dat de producten herkenbaar zijn met onder andere het biologische keurmerk zoals de verordening voorschrijft. Het bedrijf mag dan ook de term 'biologisch' of een afgeleide daarvan toepassen in de bedrijfs-, handels- of merknaam.

Indien men niet een compleet biologische bedrijfsvoering heeft, of het bedrijf niet gecertificeerd is, mag men geen termen als biologisch, bio, ecologisch of eco voeren in het bedrijfs-, handels- of merknaam. Het is dan een onterechte verwijzing naar de biologische productiemethode, en dit leidt tot misleiding van de consument.

Certificeren of naam aanpassen
Bedrijven met ‘bio-verwijzing’ in de bedrijfs- handels- of merknaam en die nog niet geregistreerd zijn bij Skal hebben de keuze om

  1. zich volledig te laten certificeren óf
  2. om de naam zo aan te passen dat de ‘bio-verwijzing’ verdwijnt.

Bron: Skal

Publicatiedatum: