Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 20:

"Minder Franse import door Duits aanbod bloemkool"

De import van Franse bloemkool daalde, maar bleef bovenaan de lijst staan qua aantallen. Volgens het BLE is het Duitse aanbod duidelijk toegenomen. De leveringen uit Italië, België, Spanje en Nederland waren slechts van aanvullende aard. De vraag was over het algemeen niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan.

Verkopers verlaagden dikwijls hun afroep om ruimte te creëren. Berlijn meldde stabiele prijzen die hun hoge niveau konden handhaven dankzij de goede vraag. In Frankfurt stegen de noteringen voor Belgische, Franse en Spaanse partijen naar het weekend iets toe. Daar werden Duitse en Italiaanse producten vanaf donderdag echter goedkoper.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsbericht

Appelen
Het Duitse aanbod domineerde, maar verloor over het algemeen marktaandeel aan de import uit het buitenland. De invoer uit Chili en Nieuw-Zeeland groeide sterk en speelde over het algemeen een grotere rol dan voorheen: uit Chili kwamen vooral Royal Gala en Elstar, uit Nieuw-Zeeland vooral Cox Orange en kleine hoeveelheden Royal Gala.

Peren
De Zuid-Afrikaanse leveringen domineerden duidelijk: Packham's Triumph, Trout en Abate Fetel vormden de basis van het assortiment. Uit Chili kwamen voornamelijk Forelle en Abate Fetel. Argentinië leverde vooral Williams Christ. Peren uit Italië, Nederland, Duitsland en Turkije hadden slechts een aanvullende status.

Druiven
De import uit Chili en Zuid-Afrika overheerste. Relatief kleine hoeveelheden kwamen uit India en Peru. Nadat vorige week de eerste Italiaanse Victoria en Black Magic het Europese seizoen openden, arriveerde ondertussen ook Flame Seedless, maar hun kwaliteit was niet helemaal overtuigend.

Aardbeien
De afzet was ongelijkmatig: regenachtig weer, beperkte afname na Moederdag en retouren van de supermarkten zorgden voor een trage verkoop. Bovendien waren er uitgebreide leveringen, zodat de verkopers moeilijk aan prijsverlagingen konden ontkomen als ze overschotten wilden vermijden. Anderzijds was er ook een beperkt aanbod.

Citroenen
De Spaanse Verna verdrong langzaam maar zeker de Spaanse Primofiori. Qua belang volgde de Zuid-Afrikaanse Eureka. De import uit Zimbabwe, Griekenland, Italië en Turkije was slechts aanvullend.

Bananen
De vraag was niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan. De rijperijen hadden het aanbod echter voldoende aangepast aan de beperkte opslagmogelijkheden. De handelaren konden dan ook grotendeels hun oorspronkelijke prijzen handhaven.

Sla
Voor ijsbergsla was de omschakeling van Spaanse naar Duitse aanvoer in volle gang: de Spaanse producten vertoonden steeds meer kwaliteitsproblemen en de Duitse producten namen massaal toe. Duitse partijen stonden aan kop bij de bonte slasoorten, gevolgd door Belgische partijen.

Komkommer
Belgisch, Nederlands en Duits product bepaalde het aanbod, Spaanse komkommer completeerde het met kleine hoeveelheden. De vraag was redelijk, maar de leveringen waren zo groot dat de handelaren hun prijzen niet konden verhogen. Als gevolg van verlaagde grondstofprijzen daalden de noteringen op de markt op sommige plaatsen zelfs nog een keer.

Tomaten
De tomaten kwamen voornamelijk uit Nederland en België. De import uit Turkije was uiteraard beperkt. Ronde tomaten werden voornamelijk geleverd door België en Turkije. Bij de cherrytomaten stonden Nederlandse en Italiaanse partijen bovenaan.

Paprika
Als gevolg van de verminderde beschikbaarheid stegen de prijzen voor Nederlandse en Belgische leveringen. Turkse importen werden vaak goedkoper of vertoonden een grote prijsmarge vanwege de kwaliteit en het volume. Spaanse importen completeerden het aanbod, evenals Duitse partijen.

Asperge
Het dominante Duitse aanbod werd vergezeld door enkele Europese partijen, die echter allemaal slechts een aanvullend karakter hadden. Het zwaartepunt van het assortiment lag duidelijk bij het Duitse product. De markt was aanvankelijk zeer rustig, een zekere verzadiging na Moederdag kon niet worden ontkend.

Bron: BLE

Publicatiedatum: