Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gartenbau Hoffmann:

Vroege Duitse blauwe bessen worden via boerderijwinkels verkocht

Op 22 mei kon het Duitse tuinbouwbedrijf Hoffmann, net als vorig jaar, de eerste blauwe bessen van het seizoen aanbieden. De dagverse producten uit onverwarmde kassen worden voornamelijk rechtstreeks verkocht, zo vertelt bedrijfsleider Stefan Hoffmann. "We bieden de vroege blauwe bessen aan in onze twee boerderijwinkels in Wachtendonk en Straelen en leveren ook aan andere boerderijwinkels in de buurt. Over ongeveer drie tot vier weken komen er dan grotere hoeveelheden uit de vollegrond beschikbaar, die wij via de coƶperatie Landfrisch AG ook aan supermarkten en groothandel leveren."

De vroege bessen uit lokale teelt worden doorgaans goed ontvangen. "We staan nog aan het begin van het seizoen en kunnen daarom nog niet te veel zeggen. Maar feit is dat we weinig concurrentie hebben, vooral in de vroege sector, en daarom genieten we van een grote vraag en goede prijzen." Aan het begin van het seizoen liggen de prijzen rond de 14 euro/kg. De blauwe bessen worden voornamelijk aangeboden in kartonnen bakjes van 250 gram, later in het seizoen komen er ook grotere verpakkingen, van 500 gram en 1 kg.


In het vroege segment ligt de focus bij Hoffmann op de twee rassen Star en Duke

Net als bij de andere gewassen die het bedrijf onder glas teelt - of het nu tomaten, aubergines of aardbeien zijn - waren de teeltkosten ook voor blauwe bessen zeer hoog. "We hebben ons areaal teruggebracht van ongeveer 3,5 naar twee hectare. De belangrijkste reden voor ons was dat de verkoopprijzen vorig jaar niet meer dekkend waren in vergelijking met de teeltkosten. Dit is ook deels te wijten aan de grote concurrentie van Oost-Europese import tijdens het hoofdseizoen. Bovendien is het voor ons als middelgroot bedrijf ook moeilijk om het teeltproces te automatiseren", legt de producent uit.


Verse blauwe bessen in een kartonnen bakje van 250 gram

Hoffmann, een teler uit Niederrhein, begon ongeveer tien jaar geleden met de teelt van blauwe bessen. Tegenwoordig vormen de blauwe bessen hooguit een tiende van de totale omzet. Hoffmann: "We hadden meer verwacht van dit product en ik zie momenteel geen verdere groeimogelijkheden. In dat opzicht is het naar mijn mening eerder een stagnerende markt. Toch heeft de vroege blauwe bes zich weten te vestigen als een mooie aanvulling op ons assortiment, vooral in de rechtstreekse verkoop."

Voor meer informatie:
Stefan Hoffmann
Gartenbau Hoffmann
Ribbrockerweg 2
D-47669 Wachtendonk, Duitsland
Tel: +49 (0)2836 1504
[email protected]
www.gartenbauhoffmann.de 

Publicatiedatum: