Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GES Gemüse Erzeuger Seeland:

"Goede vraag naar Zwitserse bosuien"

Op 30 maart ging de oogst van de bosuien bij GES-Gemüse Erzeuger in het Zwitserse Seeland van start . "De opbrengst is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Door het koude en natte weer hadden we echter problemen met meeldauw bij zowel de uien als de sla", vertelt Moana Werschler van de coöperatie. "Het gemis aan geschikte gewasbeschermingsmiddelen maakt de teelt er niet eenvoudiger op." Ze zegt echter dat de vraag naar bosuien is toegenomen, terwijl de prijzen op een gemiddeld niveau liggen.

"We hadden een goede start van het nieuwe seizoen. Er was nauwelijks vorstschade. Over het algemeen waren de weersomstandigheden goed voor de groei van de gewassen. De afgelopen zomer was niettemin vrij goed vanwege de aanvoersituatie. Daarom stonden de prijzen in het algemeen tijdens het seizoen vaker onder druk dan we hadden verwacht."


Foto: GES Gemüse Erzeuger Seeland

Groenteaanbod goed ondanks droogte en tekorten
"De uitzonderlijke droogte kenmerkte de hele zomer. Al met al was het groenteaanbod in Zwitserland, ondanks alle moeilijkheden, toch vrij goed. We hadden echter aanzienlijke tekorten aan producten uit de bewaring", aldus Werschler. "Door de lagere productie van vorig jaar was de bewaring niet voldoende gevuld, dus we begonnen al met een krappe situatie. De prijzen tussen producenten en handelaren werden verhoogd. Maar dit loste het probleem alleen op voor de bedrijven die voldoende konden leveren."

Bovendien konden de soms aanzienlijke kostenstijgingen niet altijd worden doorberekend. "Dit vormde een probleem. Het werd ook steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden, zowel in de administratie als op het veld. Het minimumloon voor oogstmedewerkers is niet meer voldoende om mensen aan je te binden. Producenten die het toch daarbij houden hebben een groot verloop aan personeel," zegt Werschler.

Soms was er een tekort aan producten of waren producten in de voorraad zo beschadigd dat ze niet lang bewaard konden worden. "De producten met het hoogste oogstvolume waren tomaten, wortelen en (ijsberg)sla. Door het koele weer liep de binnenlandse oogst tot tien dagen vertraging op. Hoewel we in vergelijking met de pandemische periode weer een hogere afzet in de horeca kunnen melden, is de afzet in de boerderijwinkels gedaald."

Voor meer informatie:
Moana Werschler
GES Gemüse Erzeuger Seeland
Postfach 119
Lagerhausstrasse 25
CH-3232 Ins, Zwitserland
Tel: +41 32 313 17 00
[email protected]  
gemueseerzeuger.ch 

Publicatiedatum: