Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overvloedige regenval zal spanning op Spaanse uienmarkt opnieuw opdrijven

Na een lange periode zonder regenval die de waterreserves aanzienlijk heeft verminderd, heeft de aanhoudende en hevige regen van de afgelopen dagen de vroege uienoogst onderbroken in de belangrijkste teeltgebieden in Spanje, zoals Murcia en Andalusië. Het zal er naar verwachting nog blijven regenen tot het einde van deze week. Het aanbod is al maanden beperkter dan normaal en hoewel de situatie licht leek te verbeteren, zullen deze weersomstandigheden het gebrek aan aanbod en de spanning op de uienmarkt opnieuw versterken.

"We hadden water nodig, maar niet op deze manier. Niet alles in één keer", zegt Alfonso Tarazona, voorzitter van Acec, een vereniging van telers en exporteurs van uien. "De vroege uienoogst is enkele weken geleden begonnen. De teelt heeft maandenlang te lijden gehad onder droogte en beperkte irrigatiemogelijkheden. En nu moeten we de oogst stilleggen, want we kunnen door het water de velden niet meer op."

De vraag is al geruime tijd groter dan het aanbod. "Met de vroege uienoogsten in Andalusië, Murcia en Valencia was de spanning op de markt wat afgenomen. De prijzen zijn nog steeds hoog en met deze regenval neemt de spanning weer toe op de markt. De situatie is nu vooral moeilijk omdat vroege uien niet lang bewaren. Ze moeten zo vlug mogelijk op de markt worden gebracht", zegt Alfonso Tarazona.

Volgens de voorzitter van Acec is het areaal vroege uien gekrompen vanwege irrigatiebeperkingen als gevolg van de droogte, en in grotere mate zelfs dat van late uien, de bewaaruien. "Hoewel de hoge prijzen op de markten sommige telers ertoe hebben aangezet uien op het laatste moment aan te planten, is er over het algemeen toch minder areaal. Zodra het stopt met regenen, zullen het de verdere weersomstandigheden zijn die bepalend zullen zijn voor de opbrengst", legt hij uit.

"Er wordt echter in geen geval een omvangrijke uienoogst verwacht. Er wordt eerder een moeilijk seizoen verwacht in heel Europa wat betreft het aanbod. De vroege oogst in West- en Midden-Europa loopt immers vertraging op door het koudere en nattere voorjaar dan normaal. In juni zullen er dus niet de gebruikelijke hoeveelheden beschikbaar zijn op de Europese markt", waarschuwt Alfonso Tarazona. "En hoewel de prijzen momenteel hoog zijn, zijn ook de kosten drastisch toegenomen. Bovendien hebben we een aantal jaren lage prijzen moeten dulden die de activiteit nauwelijks rendabel maakten. Samen met de droogte heeft dat veel telers ontmoedigd om in dit product te blijven investeren."

Voor meer informatie:
Alfonso Tarazona
Acec
C/ Hernán Cortés n.º 4
46004 Valencia - Spanje
Tel: +34 963517409
[email protected]

Publicatiedatum: