Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In laatste weken hoge citrusprijzen

De oogst van citrus in de Valenciaanse Gemeenschap, Andalusië, Murcia en Catalonië is nu echt in de laatste weken aanbeland. Het seizoen wordt afgesloten met telersprijzen die bijna drie keer zo hoog zijn als in dezelfde periode van vorig seizoen, zo maken we op uit de meest recente bulletins van de veilingen van Valencia en Córdoba.

Door de aanzienlijk lagere opbrengst dit seizoen – de laagste van de afgelopen decennia met 17,7% minder citrus dan vorig seizoen – zijn de prijzen omhoog geschoten. Het late ras Valencia Late haalde een telersprijs van tussen de € 0,37 en € 0,52 per kilo. Voor Barberina en Midknight ontvingen telers tussen de € 0,37 en € 0,56 per kilo ten opzichte van € 0,14-0,24 per kilo vorig seizoen.

Ook de prijzen van premium mandarijnen zijn sterk gestegen. Op het einde van zijn seizoen een paar weken geleden haalde Orri op de veiling in Valencia € 1,50 per kilo. Ook Nadorcott, Tango en Ortanique registreerden veel hogere prijzen dan in 2022 op de veilingen van Valencia en Córdoba, al halen ze niet het niveau van Orri.

De prijsprognoses van de sector voor 2022/23 zijn in grote lijnen waargemaakt. Sinaasappel bracht voor de telers 60,2% meer op dan vorig seizoen, mandarijn 24,1% meer en citroen 29,8% meer. Er moet wel worden opgemerkt dat de telersprijzen voor sinaasappel in 2021/22 de laagste waren van de voorbije vijf seizoenen.

Bron: levante-emv.com

Publicatiedatum: