Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportquotum heeft Marokkaanse exporteurs flink getroffen

De export van Marokkaanse tuinbouwproducten sluit in juli het seizoen af met watermeloenen en druiven. Ondertussen worden de laatste volumes groenten verkocht. Het was een gecompliceerd seizoen, maar voor Moustafa Mohattan, commercieel directeur van exporteur Fructimoor, "blijft het algehele resultaat positief en bloeit de AGF-sector in Marokko nog steeds, ook in de meest uitdagende context."

"Bij Fructimoor zijn we, ondanks de uitdagingen van dit seizoen, zeer tevreden over onze prestaties. De context heeft het ons zeker niet gemakkelijk gemaakt in ons eerste exportjaar, maar het stelde ons ook in staat om te tonen wat we in onze mars hebben. We krijgen erkenning in de AGF-sector van Souss Massa door onze ernst en onze vastberadenheid. Daar zijn we heel trots op", zegt de exporteur.

Net als andere telers en exporteurs heeft Fructimoor dit jaar voor sommige producten de exportdoelstellingen niet gehaald. "Dit is met name het geval voor ronde tomaten. Naast de douanerechten voor ronde tomaten met bestemming Europa weegt ook het in februari ingevoerde quotum van 1.200 ton per dag op onze activiteit, ondanks de sterke vraag."

"Met onze Europese en Engelse klanten hebben we ook geen programma's uitgevoerd van minder gangbare producten, zoals Aziatische aubergine, habanero-peper of sopropo, ook wel bekend als bitterkomkommer. Dit zijn producten die we beheersen en die zeer goed groeien in de regio Sous Massa. We moeten dit potentieel volgend jaar aangrijpen, op voorwaarde dat we partners vinden die geïnteresseerd zijn in deze programma's", voegt Moustafa toe.

Toch heeft Fructimoor deze teruglopende exportvolumes kunnen compenseren met producten waarvan de uitvoer exponentieel is gestegen. "Ik heb het dan voornamelijk over vroege groenten. De feedback van de klanten was zeer positief over de meeste van onze exportproducten. In Marokko en Europa hebben we het voordeel dat we het product kunnen volgen vanaf de oogst tot bij de klant."

Over de plannen voor de rest van het seizoen zegt Moustafa dat ze nog tot en met juli watermeloenen en druiven zullen exporteren. "We hebben dit jaar geen watermeloenen uit Mauritanië geëxporteerd, omdat deze te vroeg arriveren voor het koude weer in februari en maart in Europa. We zullen daarom alleen watermeloenen uit Zagora uitvoeren. De kwaliteit van dit product blijft onbetwistbaar."

Moustafa zegt dat hij zich ook tot andere markten wendt. "We voorzien in een behoefte in West-Afrika, waar we uien, wortelen, citrus, appelen en ander fruit naartoe zenden. We hebben al bestellingen binnen en werken er nu aan om de kwaliteit van onze export en transacties beter te waarborgen en ook het logistieke aspect beter te beheersen."

"We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe klanten en nieuwe partners, maar ook naar financiële investeerders. Samen met importeurs, commissionairs, distributeurs van groenten en fruit en voedselproducenten willen we tuinbouwprojecten ontwikkelen in een win-win-logica. In deze context nodig ik iedereen uit die overweegt in Marokko te investeren, om de sprong te wagen, want er zijn zeker nog mooie projecten te realiseren. De capaciteit van Marokko om voedsel van de beste kwaliteit te leveren wordt niet in twijfel getrokken, ook dit seizoen niet. En onze roeping bij Fructimoor om advies en ondersteuning te bieden is sterker dan ooit", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Moustafa Mohattan
Fructimoor
Tel: +33 659752318 (Frankrijk) / +212 656873543 (Marokko)
[email protected]
www.fructimoor.com 

Publicatiedatum: