Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Witte ui Margherita klaar om supermarkt te veroveren

Er zijn nog groenten die met de hand wordt geplant en geoogst en op kleine percelen van zelden meer dan een hectare worden geteeld. Een voorbeeld is de witte ui van Margherita met beschermde geografische aanduiding, die in de Zuid-Italiaanse regio Apulië wordt geteeld. De ui wordt beschermd door een consortium en heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Deze ui die zich van de massa onderscheidt door de ambachtelijke manier van telen is nu ook in het assortiment van het bedrijvennetwerk La Grande Bellezza Italiana (LGBI) opgenomen.

"De ui ligt sinds enkele weken in het schap bij enkele retailers en binnenkort zal een grote supermarktketen hem in al zijn winkels over heel Italië leggen", zegt Leonardo Odorizzi. "Dankzij de reputatie van het bedrijvennetwerk zal een product als deze ui weldra in heel Italië worden verkocht. Dat is geen kleinigheid, gezien het feit dat de afzet van kwaliteitsartikelen vaak belemmerd wordt door de logistiek en de moeilijkheid om opgemerkt te worden door de retail." 

De witte ui van Margherita BGA is voor de retail verpakt in kartons van 30x50 en voor de vrije markt als los product.

Deze ui wordt al eeuwenlang geteeld op kleine, lange, smalle percelen. Dit komt doordat de landeigenaren al sinds de lang vervlogen tijden allemaal uitzicht op zee wilden. En zo bestaan de teeltbedrijven uit lange stroken land. Dit vergemakkelijkt uiteraard de mechanisatie niet, maar dat is nu precies het onderscheidende kenmerk van dit product. Elke teelthandeling gebeurt manueel. Enkel in het pakstation worden de uien machinaal met perslucht gereinigd.

Enkele leden van het LGBI-netwerk op Macfrut

"La Grande Bellezza Italiana zet de waarde van de producten in de verf en geeft een juiste prijs aan de telers, zodat ze goed hun brood kunnen verdienen en ook kunnen blijven investeren in hun bedrijven. Maar om ergens waarde aan toe te kunnen voegen, moet er in de eerste plaats kennis over het product worden verspreid", besluit Odorizzi. 

Voor meer informatie:
La Grande Bellezza Italiana
Rete di imprese
C.so Milano 36/A – 37138 Verona (Italië)
[email protected]
www.lagrandebellezzaitaliana.it  

Publicatiedatum: