Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beoordeling schade is nog bezig

Kou treft Pools fruit

Het koude weer in Polen zal gevolgen hebben voor de teelt van zachtfruit, zegt Emilia Lewandowska, office manager voor de Poolse fruitexporteur Fruit-Group: "Dit jaar hebben we een koud voorjaar in Polen. De lage temperaturen zijn niet bevorderlijk voor een goede knopontwikkeling of bestuiving. Eind april en begin mei hebben we opnieuw vorst gehad, het was -5 °C dicht bij de grond. Op dit moment is het duidelijk dat de vorst de kersen en pruimen gedeeltelijk heeft vernietigd, want er zijn zwarte knoppen te zien. Ook knoppen van blauwe bessen en vroege rassen van rode bessen werden getroffen. De bloemontwikkeling bij blauwe bessen verliep trager door deze lage temperaturen. In juni zullen we weten wat de precieze impact van deze weersomstandigheden zal zijn."

Het weer kan ook van invloed zijn op de appelteelt in Polen, maar Lewandowska hoopt dat de weersomstandigheden zullen verbeteren voordat de oogst van de vruchten begint. "In juni zullen we ook weten hoe de bestuiving is verlopen. Zoals je je kunt voorstellen zijn lage temperaturen niet gunstig voor bijen. Ook bij onze appels zijn de gewassen door de vorst aangetast, zij het in mindere mate. Bij Jonagold- en Ligol-appels is er minder bloei. We hopen dat de weersomstandigheden tijdens de oogst gunstig zullen zijn voor zachtfruit. Tegen het einde van vorig seizoen had de regen een negatieve invloed op de kwaliteit van de blauwe bessen. We concentreren ons vooral daarop. Op dit moment is kwaliteit een groot probleem, dat wordt verzacht door de juiste rassenkeuze."

Steeds meer appeltelers schakelen over op zachtfruit, waardoor het totale areaal zachtfruit in Polen toeneemt, legt Lewandowska uit: "De afgelopen tien jaar hebben we een stabiele groei van het areaal gehad. In onze groep telers hebben we 1600 ha met verschillende soorten, vooral appelboomgaarden. De recente economische situatie heeft echter geleid tot een daling van de rentabiliteit van de appelteelt. Dit heeft onze telers doen besluiten hun teelt te diversifiëren en uit te breiden naar andere fruitsoorten. Jaar na jaar planten meer telers fruit zoals kersen, pruimen, blauwe bessen, rode bessen en peren."

"De consumptie van blauwe bessen is de afgelopen jaren toegenomen. Ik hoop dat dit jaar ook positief zal zijn, aangezien de export in het vorige seizoen stabiel was in vergelijking met de seizoenen daarvoor. Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich momenteel zal ontwikkelen. De kosten voor de teelt van zachtfruit zijn aanzienlijk gestegen, terwijl we voorbereidingen treffen voor de verkoop. Als je met fruit werkt, moet je zorgen voor een geschikte koellijn, maar de energiekosten zijn verdubbeld. We hopen dat de markt deze groei van alle gemaakte kosten zal compenseren."

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
E-mail: [email protected]
www.fruitgroup.pl

Publicatiedatum: