Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gaat Egypte Europees aardappeltekort oplossen?

Dit jaar wordt gekenmerkt door een sterke vraag en onvoldoende aanbod van aardappelen, een situatie die kenners uit de sector en de media zelfs "het wereldwijde aardappeltekort" noemen. Over de redenen voor deze situatie, en hoe Egypte de ideale bron van aardappelen is voor Europa, vertelt Yassen Abdelhay van het bedrijf Arafa.

"De wereldwijde vraag naar aardappelen neemt toe, terwijl de aanplant stabiel blijft en in sommige landen afneemt. Vooral de vraag naar verwerkte aardappelen en frites blijft jaar na jaar stijgen en de prijzen bereiken in 2023 recordhoogten. Fabrieken in de EU dekken hun vraag doorgaans lokaal, maar door factoren als het weer en nieuwe stikstofregels is de EU-teelt niet meer toereikend. Europa wordt vooral harder getroffen dan andere landen omdat het een exporteur is van aardappelbijproducten zoals patat."

In deze context zijn de miljoenen tonnen aardappelen die in Europa worden geteeld niet meer voldoende, vooral na de daling van de Franse en Noord-Europese volumes als gevolg van een lange hete zomer en droogte. Egyptische aardappelen worden nu ontdekt door Europese consumenten, en Abdelhay wil verzekeren: "Egypte is de meest betrouwbare bron om het tekort in Europa op te vangen."

De teler stelt: "We hebben een zeer aantrekkelijke prijs, gemiddeld 320 euro per ton FOB in 2023. Tegelijkertijd bereiken de Europese prijzen recordniveaus. De gemiddelde FOB-prijs in België lag op 9 mei 2023 tussen 400 en 450 euro per ton volgens de Belgapom-notering, de gemiddelde prijs voor aardappelen in Frankrijk bedraagt nu 560 euro per ton, de gemiddelde prijs in Spanje is voor het eerst in de geschiedenis de grens van 700 euro per ton gepasseerd. De prijzen zullen blijven stijgen tot de nieuwe oogst in de EU, aangezien de voorraden zijn uitgeput en de opbrengst van de nieuwe oogst zeker van invloed zal zijn op de prijzen van het volgende jaar."

Abdelhay voegt daaraan toe: "Bovendien is de kwaliteit van de aardappelen van onze telers uitstekend, zozeer zelfs dat men de Egyptische aardappelen niet kan onderscheiden van aardappelen van Europese oorsprong. Voor de export van Egypte naar EU-landen gelden speciale voorschriften die ervoor zorgen dat wij aan de Europese normen voldoen. De aardappelen worden geteeld in plaag- en ziekten-vrije gebieden (PFA), verwerkt in gecertificeerde pakstations en uitgevoerd door officieel geregistreerde en gecontroleerde exporteurs."

De volumes die dit jaar in Egypte worden geteeld zijn niet voldoende om het tekort in Europa op te vangen, maar de teelt kan de markt in de nabije toekomst bevredigen, aldus Abdelhay: "Egypte heeft enorme volumes, meer dan een miljoen ton is elk jaar beschikbaar voor export, maar er is meer nodig om het tekort op te lossen. Een strategisch partnerschap tussen EU-verwerkers en Egyptische telers in de komende jaren is de ideale oplossing, aangezien Egyptische telers de mogelijkheid hebben om hun teelt aanzienlijk te verhogen als ze vooraf goedgekeurde contracten hebben. Een aanzienlijke uitbreiding van het teeltareaal en een toename van het rassen aardappelen is haalbaar en is in Egypte al begonnen. De EU is al de tweede grootste markt voor Egyptische aardappelen, waar wij een breed scala aan rassen exporteren, zoals Lady rosetta, Carosu en Hermes voor friet en Santana, Agria en Daimont voor Franse friet."

De Egyptische regering heeft verscheidene grootschalige programma's gelanceerd om woestijngrond te herwinnen, waaronder het megaproject "New Delta" dat 924.000 ha met verschillende gewassen bestrijkt. Aardappel is één van de strategische gewassen waarop dit project is gericht om aan de binnenlandse vraag te voldoen en de export te vergroten. Abdelhay voegt eraan toe: "De inspanningen van de regering gaan verder dan de voortdurende uitbreiding van het areaal, en zij ziet zeer nauwlettend toe op de hele aardappelketen, van de zaadcontrole tot de oogst en de export."

Over zijn exportcapaciteit dit jaar zegt Abdelhay: "Dit jaar teelde ons bedrijf 200.000 ton, waarvan 150.000 voor verwerking en 50.000 ton aardappelen, dit volume vertegenwoordigt een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Wij zijn een erkende leverancier van de EU en veel van onze klanten in de verwerkende industrie in de EU verkiezen onze aardappelen boven die uit de EU. We verwachten volgend jaar een stijging van 20% tot 50%."

Voor meer informatie:
Yassen Abdelhay
Arafa for export and agriculture development
Tel/WhatsApp: +201095320059
E-mail: [email protected]
www.arafatrade.com

Publicatiedatum: