Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joey Deen, Denimpex:

"Marktsituatie in Europa zorgt niet voor extra concurrentie in de importuien"

Tholen - Het importuienseizoen is in volle gang. "We hebben als Denimpex dit jaar weer uien geïmporteerd vanuit de hele wereld in de verschillende kleuren. Zo hebben we witte uien geïmporteerd uit India, Australië en Mexico, gele uien uit Nieuw-Zeeland, Tasmanië, Chili, Egypte en Argentinië en de rode uien uit Egypte", vertelt Joey Deen.

Op de vraag of de importeur kan profiteren van het krappe aanbod en de hoge prijzen in Europa, antwoordt Joey: "Jammer genoeg profiteren wij als importeurs niet van de hoge prijzen. Alle leveranciers, waar ook ter wereld, weten ook hoe de situatie hier in Europa is en hebben de prijzen ook verhoogd. Dit maakt het eigenlijk een zeer moeilijk seizoen met zeer grote omzetten, maar met zeer ongezonde marges."

Latere omschakeling naar importuien dan initieel gedacht
"Ook het feit dat er nu aan het einde van het seizoen toch nog vanuit diverse hoeken ineens toch voldoende Europese uien beschikbaar zijn, maakt het niet makkelijker. De meeste retailers schakelen toch later om op importuien dan initieel gedacht", vervolgt de importeur. "De situatie verschilt wel behoorlijk per land. We zien wel dat de laatste week er veel meer retailers in Duitsland, Frankrijk en België toch overschakelen op import omdat er simpelweg minder Europese uien van goede kwaliteit beschikbaar zijn, maar volledig over op import zijn de meeste nog niet."

"Ik verwacht wel dat volgende week de vraag naar import veel meer zal toenemen. Als je naar de situatie kijkt, zie je dat in Nederland een groot gedeelte van de verpakkers toch stilligt, omdat ze geen uien meer hebben, dus het aanbod wordt ook steeds kleiner. In Duitsland zijn er nog wel wat cellen van 'koelhuisuien', maar dat zijn ook niet de volumes. Ik denk dat de vraag wat zal aantrekken, de beschikbaarheid van goede Europese uien gaat echt naar beneden en uien zijn een product dat in de winkel moet liggen."

"De meeste landen waar we vandaan importeren, hebben eigenlijk gewoon een normale tot een goede oogst. Alleen Nieuw-Zeeland is wel een uitzondering, daar heeft het weer echt wel invloed gehad. Maar dit is niet alleen in de uien, de meeste producten, zeker op het Noorderdeel in Nieuw-Zeeland, zijn zwaar getroffen", vertelt Joey. Volgens hem is er door de huidige marktsituatie geen sprake van extra concurrentie in de importuien. "De uienhandel is toch een specialisme en er zijn niet heel veel importeurs. We zien dit aantal niet toenemen, eerder afnemen."

Uitzonderlijk jaar
"Local-for-local is een belangrijke trend die een paar jaar terug is ingezet in Europa om zo lang mogelijk Europees product in de schappen te voeren. Dit jaar is een uitzonderlijk jaar, dus zijn de importuien gewoon nodig. De verwachting is wel dat er dit jaar in heel Europa meer uien geteeld gaan worden, omdat er dit jaar gewoon zeer goeie prijzen gemaakt zijn, dus hoe het er voor volgend jaar uitzien in uien, is voor nu veel te vroeg om iets over te zeggen", aldus Joey.

"De Nederlandse teelt ligt ook wat achter, de uien zullen een week of twee later beschikbaar zijn zoals het er nu uitziet, als gevolg van het koude voorjaar. Dit schijnt ook in de rest van Europa wel wat invloed te hebben. Echter wil het ook niet alles zeggen, we hebben al meerdere keren gezien dat de natuur ook achterstanden heel snel weer kan inhalen", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam
Tel.: +31 (0)20 624 6390
[email protected]        
www.denimpex.nl