Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Historisch lage prijzen Australische macadamia's

De oogst van de macadamiaplantages in Australië is begonnen. Maar na recordprijzen in de afgelopen jaren hebben de telers nu financiële problemen. In de afgelopen jaren heeft het wereldwijde overaanbod de afzetprijzen doen kelderen van meer dan 6 dollar (€ 3,68) per kilo noot in de dop tot minder dan 2 dollar (€ 1,22) dit jaar.

Sommige telers hebben hun bedrijf moeten sluiten, hun boomgaard moeten inkrimpen of bomen moeten rooien, terwijl anderen hebben besloten hun bedrijf te verkopen. Bovendien staan naar schatting 20 tot 50 macadamiaboomgaarden in de hele sector op de markt, waarvan de waarde op 100 miljoen dollar wordt geschat.

In de komende vijf jaar zal het wereldwijde aanbod naar verwachting met twee derde toenemen tot 500.000 ton per jaar.

Wat niet veranderd is, is de prijs van macadamia's in grote Australische supermarkten. Telers ontvangen $5/kg (€ 3,07) voor macadamia's, maar toch worden ze in de supermarkt verkocht voor meer dan $40/kg (€ 24,56). Volgens Clare Hamilton-Bate, directeur van de Australian Macadamia Society, duurt het even voor de prijzen doorwerken. "Veel van de voorraad die nu in de supermarkt ligt, zou tegen een hogere prijs in de toeleveringsketen terecht zijn gekomen," verklaarde ze.

Bron: abc.net.au

Publicatiedatum: