Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Franje, Franje Onions:

"Alleen speculanten en de taaiste boeren hebben nu nog uien te koop"

Tholen - "Het heeft absoluut twee kanten. Aan het einde van de rit weten we of het mooi is geweest, maar er wordt nu zoveel geld rondgepompt dat het ook wel erg gevaarlijk is op het moment", zo sloot Jan Franje zijn visie op de uienmarkt eerder dit jaar af.

Drie maanden later is de situatie volgens de uienverpakker onveranderd. "Nog altijd zijn de uien duur. Wij draaien nog steeds, maar ik weet niet of we in juni nog doorgaan. Elk klein foutje wordt meteen afgestraft en dan ben je gelijk veel geld aan het inleveren. Het is sowieso zaak om goed op te letten of alles betaald wordt."

"Wij raken nu een eind door de uien heen. Bijkopen is niet makkelijk, de uien zijn in handen van speculanten of de boeren die het taaiste zijn geweest of zijn vergeten te verkopen", lacht Jan. "De prijs is wel redelijk stabiel, afgelopen week ging de beursnotering weer wat omhoog, maar ook dat kan door speculatie gedreven zijn."

"Aan de verkoopkant vind ik het momenteel maar moeizaam verlopen. Bovendien gaat de kwaliteit nu hard achteruit. Tot twee weken terug ging dat erg goed, maar door het vochtige weer loopt nu de kwaliteit in één keer hard terug. Het is toch een bijzonder groeiseizoen geweest."

"En hoe het met de nieuwe uien gaat, is afwachten. Er zijn wat percelen overgezaaid door waterproblemen, maar de situaties verschillen plaatselijk flink. Het is overal nat en laat, maar wat ik zie groeien, ziet er prachtig uit. Nu hebben we bovenal hogere temperaturen nodig."

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
+31 (0)113 501658
[email protected]       
www.franjeonions.nl