Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse appelvoorraad 16% lager

Op dinsdag 9 mei vond de maandelijkse vergadering van het Assomela Marketing Comité plaats, waarin de marktsituatie van de Italiaanse appelsector van de afgelopen maand werd geanalyseerd.

De voorraad Italiaanse appelen lag op 1 mei op 378.311 ton. Dat is 10% minder dan het vijfjarig gemiddelde en 16% minder dan vorig seizoen. De voorraad van met name Golden Delicious is zeer laag. Met 163.263 ton – een cijfer dat in de buurt ligt van dat van 2018 – waren er op 1 mei 35% minder Golden Delicious dan vorig jaar. De voorraad maakt slechts een derde uit van de totale productie.

De afzet van Red Delicious is de afgelopen maand versneld, met een omzetstijging van 13% ten opzichte van vorig jaar, mede dankzij goede resultaten in het buitenland, met name India. De voorraad van Fuji bedraagt 16.297 ton, wat 37% lager is dan vorig jaar. Er is een bevredigende afzet van de nieuwe rassen, die in de smaak vallen bij de consument, en een verbetering van de verkooptrend van biologische appelen, ook al is die nog niet op het niveau van de afgelopen jaren.


© Dariusz Szwangruber | Dreamstime.com

Het ritme van de voorraadafbouw in april was ondanks een lager aantal verkoopdagen redelijk goed. Dat was deels te danken aan het niet bepaald lenteachtige weer. Op dit moment is de vraag naar bepaalde rassen niet in overeenstemming met het aanbod, met name voor Golden Delicious. De voorraadafbouw moet voorzichtig gepland worden om de markt tot begin volgend seizoen te kunnen bevoorraden en om de teler een correcte vergoeding te garanderen. Dat is duidelijk nodig om de stijging van de kosten op te vangen, want die zijn beslist niet vergelijkbaar met die van 2018.

Onder de EU-dossiers die een impact zouden kunnen hebben op de sector en op de daling van de consumptie – een kwestie die de sector al enkele jaren zorgen baart – volgt Assomela nauwlettend de evolutie van het verordeningsvoorstel inzake verpakkingen en verpakkingsafval. Want het voorstel om verpakkingen te verbieden voor verkoopeenheden van minder dan 1,5 kg zou niet alleen verschillende problemen met zich meebrengen, waaronder die van voedselverspilling, maar zou ook voorbijgaan aan alle inspanningen die de sector de afgelopen jaren heeft geleverd op zoek naar duurzamere verpakkingen.

Op de bijeenkomst zijn de inschrijvingen officieel geopend voor Prognosfruit, dat dit jaar van 2 tot 4 augustus in Trentino, Italië, wordt gehouden. Het evenement is de juiste gelegenheid voor de hele sector om niet alleen de oogstprognoses voor 2023/2024 te bespreken, maar ook alle uitdagingen waarmee de Italiaanse en Europese appelsector wordt geconfronteerd.

Publicatiedatum: