Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse exporteur wil bio-kruiden per container verschepen

Een Keniaanse teler en exporteur, die momenteel de Europese markt voorziet van vers gesneden kruiden, richt de blik nu ook op de Amerikaanse en Scandinavische markt. "Maar met de hoge luchtvrachtkosten is dat toch makkelijker gezegd dan gedaan", zegt Solomon Mumbi, CEO van teler en exporteur Avohass. 


(links) Solomon Mumbi, CEO van Avohass, en (rechts) Domonic Chege van Zwei, eveneens een in Kenia gevestigd bedrijf. 

"We telen en exporteren basilicum, rozemarijn, munt, salie, oregano en dragon. Al deze vers gesneden kruiden exporteren we als het winter is naar Europa, van september tot en met mei. De laatste jaren was luchtvracht een issue. Maar zelfs toen de tarieven verdrievoudigden, is het ons gelukt. Klanten klaagden wel, maar ze hadden het product nodig en dus moesten ze wel tegen deze hoge prijzen kopen", zegt Mumbi tijdens een interview op Macfruit in Italië.

In Europa komt de grootste concurrentie uit Israël en Zuid-Amerika. Italië, dat zelf jaarrond oogst heeft, geeft de voorkeur aan lokale producten, zegt Mumbi. "Ons voordeel is dat onze kruiden voor 99% biologisch zijn. Wij beschikken over alle benodigde certificeringen. Europese klanten kiezen ons ook voor onze betalingsvoorwaarden, namelijk van tevoren. Nu willen we ook de VS betreden en de Scandinavische markt veroveren, maar onze grootste uitdaging zijn de luchtvrachtkosten. We werken samen met Qatar, KLM en Kenya Airways. We zouden graag van luchtvracht naar zeevervoer overstappen, maar dan moet de transittijd worden ingekort. En we hebben koelcontainers nodig. Ook die zijn duur, maar nog steeds veel goedkoper dan luchtvracht", legt Mumbi uit.

Uitbreiden klinkt mooi, zegt hij, maar het hangt ook af van wat de markt wil en wat zij kunnen leveren. Hoewel veel telers in Kenia zijn overgestapt op de lucratieve avocadoteelt, maakt Mumbi zich daar geen zorgen over. "Als er een piek in de markt is, hebben we voldoende aanbod. We hebben altijd een programma te leveren. We hebben ook een contract met ongeveer 200 telers, bij wie we product inkopen als we zelf tekort hebben. Er is genoeg water in Kenia. We hebben natuurlijke bronnen en rivieren." 

Grootste uitdagingen
"Onze grootste uitdaging is de logistiek. Ons kantoor is gevestigd op de luchthaven waar we ons eigen logistieke afdeling hebben. En we moeten altijd concurreren met de bloemen om laadruimte", besluit Mumbi. 

Voor meer informatie:
Solomon Mumbi
Avohass
Tel: +254 726 877 189 (Kenia)
info@[email protected] 
www.avohasslimited.com 

Publicatiedatum: