Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ondanks de historische daling van de Verna-citroenoogst is de vraag beperkt"

De oogst van Verna-citroenen is enkele dagen geleden begonnen en de laatste partijen Fino-citroenen, waarvan de teelt dit jaar maximaal is uitgebreid, lopen ten einde.

Volgens de Spaanse branchevereniging voor citroenen en grapefruit (Ailimpo) liggen de prijzen in de productiefase als gevolg van het historische oogsttekort, waarin de sector 256.000 ton verwacht te oogsten (d.w.z. 29% minder dan in 2022), 5% boven het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. De prijzen in de boomgaard variëren tussen 0,46 en 0,56€ per kilo, aldus het ministerie van Landbouw van Murcia.

"De vraag is echter nog steeds beperkt en heeft een zeer sterke invloed op de prijzen. Daarom moeten we erop wijzen dat de overgang van Fino naar Verna een verbetering van de kwaliteit van het fruit betekent, de mogelijkheid om de Europese consument citroenen te blijven aanbieden met alle garanties van het Europese teeltsysteem en - het belangrijkste - een vers product, aangezien het 48 uur na de oogst in de supermarkten ligt", aldus Ailimpo.

Ondertussen bereiken de eerste Zuid-Afrikaanse citroenen de EU en het VK. "De marketeers slaan deze zendingen echter op totdat er grotere volumes aankomen die hen in staat stellen over te schakelen," voegde Ailimpo eraan toe.

De Verna vindt haar oorsprong in de Vega del Segura, Murcia en Alicante, maar wordt ook in Andalusië geteeld. Het fruit wordt alleen in Spanje geteeld, waardoor het land de Europese markt van mei tot juli kan voorzien van een citroen van Europese oorsprong.

Grapefruit
De snelle daling van het aanbod van grapefruit leidt tot spanningen in de afzet ervan en drijft de prijzen op. Het mediterrane aanbod blijft dalen nu de Spaanse en Israëlische af aan het nemen zijn. Ondertussen ontwikkelt de vroege import uit Zuid-Afrika zich snel.

De volumes zijn nog beperkt, maar de kwaliteit van het fruit is zeer goed, zowel qua smaak als qua uiterlijk. De huidige daling van het aanbod leidt dus tot spanningen en de verkoop trekt aan. Daardoor stijgen de prijzen licht.

Voor meer informatie: ailimpo.com 

Publicatiedatum: