Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Griekse kersen hebben goede naam op Europese markt, maar potentie niet voldoende benut"

"Dankzij het groeizame weer zal Griekenland dit jaar een grote kersenoogst hebben", zegt Theodorou Kostas, eigenaar van Theodorou Fruits. "Dit jaar verwachten we grote volumes kersen in Griekenland. Dit geldt vooral voor de middelvroege rassen. Over het geheel genomen betekent het dat we een grotere oogst zullen hebben dan vorig jaar. Dit jaar hadden we geen problemen met vorst. Het weer is dus tot nu toe onze bondgenoot geweest en heeft de kersen zelfs geholpen om normaal te groeien, zonder dat ze voortijdig rijp waren."

Hoewel de kwaliteit van Griekse kersen goed is, wordt een deel van de productie geëxporteerd naar concurrerende landen, om dan verkocht te worden als kersen uit die regio, legt Kostas uit. "Griekse kersen hebben een goede naam op de Europese markt. Helaas profiteren we hier in Griekenland niet van de Griekse verpakkingen voor kersen en de afzetmogelijkheden van ons land. De meeste exporteurs verkopen hun grootste volumes aan Italië en Roemenië, rechtstreeks van de plantages. Daardoor komen Griekse producten op de Europese markt terecht als Italiaanse of Roemeense producten. Hetzelfde gebeurt met kiwi's."

Voor Kostas zou de Duitse markt interessant zijn, maar het is moeilijk om te concurreren met sommige landen die voor veel lagere kosten kunnen produceren, stelt hij: "Mijn belangrijkste markten voor kersen zijn de Griekse binnenlandse markt, België, Nederland, Polen en de laatste drie jaar exporteren we per luchtvracht naar landen in het Midden-Oosten. Persoonlijk zou ik graag de Duitse markt betreden, maar bijna alle Europese en Turkse kersen komen daar terecht, dus de concurrentie kan erg hard zijn en we kunnen onze prijs niet vergelijken met andere landen als Servië en dergelijke. Zij hebben nu eenmaal lage teeltkosten. Andere markten die iedereen wil betreden zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, beide zijn grote markten, met veel potentieel." 

Dankzij het goede weer is de weg vrij voor een positief kersenseizoen in Griekenland: "Mijn verwachtingen voor het Griekse kersenseizoen zijn zeer hoog, als het weer warm blijft dan zullen onze kersen van perfecte kwaliteit zijn en zullen we voldoende volume hebben," besluit Kostas.

Voor meer informatie:
Theodorou Kostas
Theodorou Fruit
Tel: +30 698 435 9551
[email protected] 

Publicatiedatum: