Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Shigella uitbraak in VK in 2021 mogelijk veroorzaakt door Egyptische lente-uien

Een Shigella-uitbraak in Engeland in 2021 is in verband gebracht met uit Egypte geïmporteerde lente-uien.

In november 2021 ontdekte het UK Health Security Agency (UKHSA) een uitbraak van 17 mensen die besmet waren met dezelfde stam van Shigella sonnei. Uit analyse van whole genome sequencing (WGS) gegevens bleek dat deze nauw verwant was aan stammen van Shigella sonnei die afkomstig waren van mensen die uit Egypte terugkeerden naar het VK.

Het incident deed zich voor op hetzelfde moment als een uitbraak in Denemarken die ook in verband werd gebracht met lente-uien uit Egypte. De ziekteverwekker was echter anders. 

In het VK waren er geen gevallen die op reis waren geweest en alle 17 aten in een restaurant of eetgelegenheid in de week vóór het optreden van de symptomen, waarvan 11 in filialen van dezelfde nationale franchise. Alle gevallen waren volwassenen en 14 waren vrouwelijk, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Food Protection.

De bron vinden
Analyse van de ingrediënten van de maaltijden van de patiënten wees uit dat lente-uien het gemeenschappelijke ingrediënt waren. Onderzoek van de voedselketen wees uit dat de lente-uien die in de betrokken restaurants werden geserveerd, terug te voeren waren tot één Egyptische producent. 

Medio november 2021 begon het UKHSA Health Protection Team in Zuidwest-Engeland met het onderzoek naar een cluster van vijf gevallen van Shigella sonnei. Hieruit bleek dat zieke mensen meldden uit eten te zijn geweest in dezelfde landelijke restaurantketen. Vervolgens werden gevallen vastgesteld in twee andere Engelse regio's en het incident werd later in november geëscaleerd tot een nationale reactie.

Er waren 17 bevestigde gevallen van Shigella sonnei met monsterdata tussen 5 en 24 dec. 2021, en twee waarschijnlijke gevallen, met begindata van 2 nov. tot 16 dec. De leeftijden varieerden van 18 tot 63 jaar met een mediaan van 29 jaar. Dertien bevestigde gevallen woonden in Zuid-West Engeland, één kwam uit het Zuid-Oosten en drie woonden in Londen.

Geen microbiologisch bewijs
In totaal werden 65 monsters waaronder 14 omgevingsmonsters en 51 voedingsmiddelen onderzocht van twee vestigingen van de restaurantketen. Alle tests waren negatief voor Shigella-soorten, inclusief drie monsters van lente-uien.

De lente-uien werden in oktober uit het VK gehaald, maar in november werd overgeschakeld op een Egyptische teler. Een onderzoek van de voedselketen toonde aan dat drie van de betrokken restaurants lente-uien kochten van twee verschillende leveringsketens die dezelfde Egyptische teler omvatten.

De uitbraakstam vertoonde verminderde gevoeligheid voor fluoroquinolonen en cefalosporines van de derde generatie, de aanbevolen eerste- en tweedelijnsbehandelingen voor shigellose in het VK.

Het Statens Serum Instituut (SSI) in Denemarken meldde rond dezelfde tijd een uitbraak van entero-invasieve E. coli (EIEC) in verband met lente-uien van dezelfde teler in Egypte.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com

Publicatiedatum: