Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overkapping maakt het verschil

Eerste Italiaanse kersen op de markt

Ondanks eerder slechte weersomstandigheden liggen sommige kersentelers uit het Zuid-Italiaanse Apulië slechts drie dagen achter op schema.

"Na eerst Palombara kersen, een oud en inheems ras, te hebben geoogst in tunnelteelt, ben ik gisteren, zondag, begonnen met de pluk van Early Bigi. Dit vroege ras zullen we zo’n 10 dagen lang plukken. De kersen hebben een diameter van 30-32 mm, een uitstekende smaak en goede consistentie. Ik lever alle hoeveelheden bij de telersorganisatie OP Agritalia af. En ik zou nooit zo'n resultaat hebben kunnen behalen als ik mijn vertrouwen niet had gesteld in de oplossingen van Retilplast", vertelt Antonio Guglielmi, eigenaar van het teeltbedrijf Naturaviva en lid van Agromnia, een adviesbureau dat bestaat uit een pool van professionele telers.

"Het weer is tot nu toe erg slecht geweest", vervolgt de ondernemer uit Apulië. "We hebben een warme winter gehad, maar ook vorstnachten en regelmatig terugkerende kou. Nu regent het al hele dagen, wat zorgt voor een enorm hoge luchtvochtigheid. Gelukkig zijn mijn kersenbomen allemaal overdekt en zijn ze dus veilig voor zowel thermische schokken als andere ongunstige weersomstandigheden. Het gaat om een overkapping van 3,20 m hoog met strak gespannen zeilen, een thermoplast van het merk Plus, een anti-insectengaas, een centrale ventilatiegang en zijopeningen. Wanneer de temperatuur stijgt, wordt het in de boomgaard maximaal 30°C, bij kou is het gemakkelijk 4°C warmer dan buiten de structuur." 

De ventilatiegang, waarvan de breedte instelbaar is en maximaal één meter haalt, laat de teler toe de temperatuur en de vochtigheid onder de overkapping te beheersen dankzij een grotere luchtcirculatie. De kersen rijpen eerder door het diffuse licht en de transparantie van het doek. Dat is mooi meegenomen, want aan het begin van het seizoen worden immers betere prijzen gemaakt. 

De overdekking in de kersenboomgaard van Guglielmi werd geleverd door Retilplast, een bedrijf uit Campanië dat versterkte folie en zeilen produceert, en maakt deel uit van een onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door PSR Puglia (Misura 16.2 - E. Shelter).

Voor meer informatie:
Retilplast srl
Area Industriale, uscita A3
84022 Campagna (SA) - Italië
Tel: +39 (0)828 45359
info@retilplast.it
retilplast.it

Publicatiedatum: