De hoeveelheid chilipeper in Rwanda neemt toe. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag is groot, aldus Jean-Claude Niyomugabo, medeoprichter van Speke Farms.

De teelt van chilipepers in Rwanda profiteert van een gunstig klimaat en stabiele hygiënische omstandigheden, legt Jean Claude uit: "De teelt van chilipepers in Rwanda is goed, vooral voor rassen als Bird's Eye, dat tolerant is voor virussen en de valse fruitmot (FCM). Het weer en het klimaat in Rwanda zijn gunstig voor de groei van chilipeper, die een behoorlijke hoeveelheid water nodig heeft. De fytosanitaire omstandigheden zijn ook goed, aangezien alle teeltbedrijven geregistreerd zijn en gecontroleerd worden door de Rwanda Inspection, Competition, and Consumer Protection Authority (RICA). In sommige gebieden is het Habanero-ras echter gevoelig voor PVY en FCM, waardoor het moeilijk te telen is op het veld. In de kas wordt het echter goed ondersteund, gecontroleerd en levert het een goede productie op."
Rwanda is onlangs toegetreden tot de club van exporterende landen van AGF, nadat het pas 10 jaar geleden is begonnen met grote hoeveelheden te exporteren. Jean Claude: "De ervaring van de telers neemt toe, en dus ook de opbrengst. Daardoor kunnen we het aantal pepers jaar na jaar verhogen. Ook dit seizoen hebben we meer volumes dan vorig seizoen. De kwaliteit van de pepers is uitstekend, omdat alleen in de EU toegestane gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Ook de maat is goed, met een verpakkingsgraad van meer dan 90%."

Wat de vraag betreft, heeft de Rwandese chilipeper een plaats gevonden op bepaalde markten zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar hij als bevoorrechte herkomst wordt erkend. Jean Claude voegt eraan toe: "Rwanda heeft het voordeel dat het het hele jaar door chili kan produceren omdat er geen winterseizoen is. Dit geeft ons een concurrentievoordeel op de markt ten opzichte van andere pepertelers zoals Spanje."
Ook de binnenlandse vraag is belangrijk, hoewel er volgens Jean Claude een verschuiving plaatsvindt in de soorten en kwaliteiten die op de lokale markt worden aangeboden: "Dit seizoen is de vraag naar pepers groot, en zowel de lokale als de exportmarkt doen het goed. De lokale markt geeft over het algemeen de voorkeur aan gele pepers, maar omdat de vraag groot is, wordt klasse II product, dat niet aan de exportspecificaties voldoet, volledig door de lokale markt geconsumeerd."
De prijzen zijn dit jaar gestegen: "De prijs af teeltbedrijf bedraagt 2.500 RWF (ongeveer €2) per kg, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de prijzen van vorig jaar."
Voor meer informatie:
Jean Claude Niyomugabo
Speke Farms
Tel: +250 787 310 249
[email protected]
www.spekefarms.com