Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoeken naar marges in verpakking van blauwe bessen

Aangezien de kosten zeer hoog zijn en het aanbod overvloedig is tijdens de piek van het seizoen, zullen blauwe bessentelers proberen hun kosten zoveel mogelijk proberen te drukken. Volgens Piotr Milewski, CEO van Milbor, leverancier van geautomatiseerde teeltlijnen, waaronder sorteer- en verpakkingssystemen, kan een efficiënte, geautomatiseerde sorteerlijn uitkomst bieden.

"De markt voor blauwe bessen heeft de afgelopen jaren een zeer sterke groei doorgemaakt, zowel aan de kant van de teelt als aan de kant van de consumptie. Vooral door de stijging van de teelt in verschillende regio's van Europa is het aanbod seizoensgebonden en zijn de marges gedaald. Dit houdt ook verband met de inflatie van de teeltkosten, met name de arbeidskosten, waardoor veel blauwe bessentelers in onzekerheid verkeren over hun toekomst. In die omgeving is automatisering een oplossing om de bedrijfskosten te verlagen. Het kan leiden tot minder arbeid, maar ook tot optimalisatie van andere kosten zoals huur, productafval of verpakking."

De oorsprong van Milbor PMC gaat terug naar een familiebedrijf voor blauwe bessen. "Daar komen onze werkethiek en ons begrip van de unieke kenmerken van de fruitteelt vandaan. Ik heb ervaring met de automatisering van het verpakken van blauwe bessen als teler die het pakstation beheert en als leverancier van apparatuur die een dergelijk systeem implementeert in de pakstations van onze klanten," legt Milewski uit.

"Als integrator van lijnen voor zachtfruit hebben we meer dan 200 projecten in heel Europa voltooid, meestal complete lijnen. Heel vaak implementeren onze klanten hun eerste blauwe bessenlijn en hebben ze niet veel ervaring met dit product. Anderzijds zijn er veel leveranciers van apparatuur die slechts verantwoordelijk zijn voor een deel van het verpakkings- en sorteerproces en niemand wil echt de verantwoordelijkheid nemen voor de hele lijn. Bijgevolg komt het voor dat wanneer de lijn is geïnstalleerd, deze ondermaats presteert en de leveranciers elkaar de schuld geven van het feit dat zij niet de juiste resultaten leveren."

Milewski geeft aan dat het nemen van verantwoordelijkheid en het daadwerkelijk helpen van de telers met hun operatie voor Milbor de onderscheidende factor is. "Onze aanpak is anders, we houden rekening met de bedrijfssituatie van onze klanten en proberen de voorgestelde oplossing af te stemmen op hun werkelijke behoeften. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende eisen voor de uitrusting van een verpakker die blauwe bessen uit Zuid-Amerika importeert en andere voor een teler die binnen 2-3 dagen na de oogst verpakt. Wij kijken naar deze variabelen en stellen een oplossing voor die de klant echt helpt om de arbeidskosten te verlagen, het ruimtegebruik te optimaliseren en het afval te verminderen.

"We leveren niet alleen een sorteerlijn, ons aanbod bestaat uit sorteren, verpakken, traysealen, transporteren, etiketteren, lijncontrolesystemen en dergelijke. We distribueren daarnaast enkele machines van andere leveranciers, zoals Packaging Automation, A&B Packing Equipment en GP Graders."

Een van de belangrijke doelen voor zowel het bedrijf als de blauwe bessentelers is het efficiënter maken van de verpakkingslijn. "Het concept Overall Equipment Effectiveness, kortweg OEE, krijgt de laatste tijd veel aandacht. Het verklaart hoe efficiënt de machines werken in vergelijking met hun nominale capaciteit. Helaas zien we dat dit getal vaak veel lager is dan 50%, als gevolg van onjuiste integratie van machines, omschakelingen in de productie en storingen. Daarom zijn wij in onze voorstellen begonnen met lijncontrolesystemen voor het beheer van de hele productielijn. De operators kunnen alle machines vanaf één plaats beheren, de omsteltijd is sneller dankzij voorgeprogrammeerde profielen. De productie verloopt efficiënter, stops worden sneller herkend en de OEE van de lijn neemt toe, wat leidt tot besparingen op arbeidskosten."

Voor meer informatie:
Pamela Rusin
Milbor PMC
+48 888 400 639
p.rusin@milbor.pl 
www.milborpmc.com 

Publicatiedatum: