Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumentenvertrouwen in veiligheid van voedingsmiddelen is afgenomen

Onderzoeksbureau Gfk heeft in januari 2023 in opdracht van de NVWA onderzoek uitgevoerd in het kader van de Consumentenmonitor Voedselveiligheid. Daarbij is een vragenlijst gebruikt die grotendeels identiek is aan de vragenlijsten van de vorige metingen. In 2023 hebben 3694 consumenten deelgenomen via een online vragenlijst. Het consumentenvertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen blijkt over het algemeen gedaald in de periode 2021 tot en met 2023, zo meldt NVWA.

In 2021 was het vertrouwen in de voedselveiligheid gestegen ten opzichte van een jaar eerder, waar het algemene consumentenvertrouwen in de periode 2019 nog stabiel was. Voor alle ‘positief’ geformuleerde stellingen met betrekking tot het vertrouwen van de consument in voedingsmiddelen geldt dat de scores, en dus het consumentenvertrouwen, zijn gedaald ten opzichte van de meting in 2021.

Bij alle productgroepen is er een daling te zien in het consumentenvertrouwen in 2023 ten opzichte van 2021, na een stijging tussen 2019 en 2021. Het vertrouwen in de veiligheid van eieren is het meest gedaald. Consumenten hebben het meeste vertrouwen in de productgroepen verse groenten en fruit, kruiden, noten, broodproducten en kaas. De kleinste daling in het vertrouwen werd gemeten in de productgroepen vitaminepreparaten, voedingssupplementen, diepvriesproducten en babyvoeding.

In totaal heeft 61% van de consumenten vertrouwen in de informatie die door de NVWA wordt verstrekt over de veiligheid van voedsel, tegen 66% in 2021. Van de consumenten heeft 8% op dit punt geen vertrouwen in de NVWA als informatiebron. In de vorige peiling gold dat voor 6% van de respondenten. In 2023 vindt 62% van de consumenten dat er voldoende wordt gedaan aan de veiligheid van voedsel. Dit percentage is vergelijkbaar met de vorige metingen.

Over het algemeen is de houding van consumenten tegenover de betrouwbaarheid van de overheid, voedingsmiddelenfabrikanten, boeren en supermarkten met betrekking tot voedselveiligheid ook gedaald tussen 2021 en 2023. Consumenten maken zich echter relatief minder zorgen over voeding of de productie van voedingsmiddelen in vergeleken met 2021. Consumenten maken zich het meeste zorgen over voedselverspilling, microplastics en genetisch gemodificeerde dieren.

De NVWA Consumentenmonitor is hier te vinden

Bron: NVWA

Publicatiedatum: