Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 14

Tomatenprijs stijgt, volumes nog altijd lager

In de aanloop naar Pasen stegen de tomatenprijzen, maar daalden de komkommerprijzen en de kropslaprijzen. De paprikaprijzen bleken ongevoelig voor Pasen, in ieder geval afgaand op de middenprijs bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De middenprijs over week 14 ligt hier gelijk aan die van week 13. De aardbeienprijzen stegen dan juist weer wel flink. 

De middenprijs voor paprika ligt in week 14 met een gemiddelde kiloprijs van ruim 2,56 euro boven de prijzen van 2021 en 2022. De prijzen voor oranje paprika blijven wel achter bij geel en rood.

De tomatenprijzen liggen ook ruim boven het vijfjarig gemiddelde. De middenprijs voor losse tomaten ligt in week 14 op 2,84 euro. Een gemiddelde prijs die hoger ligt dan in 2021 en 2022 en ruim twee keer zo hoog is als het vijfjarig gemiddelde. De middenprijs voor trostomaten ligt op 2,33 euro.

De middenprijs voor komkommer dook in week 12 even onder het vijfjarig gemiddelde, maar is daarna weer tot boven het vijfjarig gemiddelde uitgeklommen. In week 14 resulteert dat in een middenprijs van net geen 33 eurocent per stuk.

Fors lagere tomatenproducties
In de nieuwste conjunctuurindex over het voorjaar van 2023 geven telers aan het moeilijk te vinden de producties te voorspellen. 32% verwacht een productiestijging, en 19% zelfs een sterke productiestijging. Daartegenover staat dat 38% van de telers de komende zes maanden niet verwacht dat hun productie zal stijgen.

De verwachting van de productiestijging laat zich makkelijk verklaren door de aangepaste producties afgelopen maanden als gevolg van de energiecrisis. In vergelijking met 2021, een beter referentiejaar dan 2022 omdat er ook toen al hoge energieprijzen ware, was er in januari een daling van de tomatenproductie zichtbaar van 53% voor trostomaten en 82% voor losse tomaten. In februari zakte de productie van trostomaten nog verder, tot 80% minder in vergelijking met 2021, terwijl losse tomaten zakten tot 87% minder. Vanaf deze maand worden 'normalere' producties verwacht, al rekent men voor het voorjaar nog 80 à 85% van de normale volumes.

De prijzen gaan licht stijgen volgens 41% van de telers, terwijl 24% een lichte prijsdaling verwacht. 

De middenprijs voor kropsla en veldsla daalde in week 14.

Voor veldsla betekent dat dat de prijs weer onder het vijfjarig gemiddelde zakt. 

De middenprijs voor aardbeien klom op van 5,62 euro naar 7,74 euro per kilo. De prijzen voor het ras Sonsation liggen hier nog iets boven en komen in week 14 gemiddeld op een kiloprijs uit van 8,21 euro.

Bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 14 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.