Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luxemburg laat glyfosaat weer toe

Luxemburg, het eerste land in de Europese Unie dat het op de markt brengen van producten op basis van glyfosaat, een chemische stof die veel wordt gebruikt in onkruidverdelgers en volgens de WHO mogelijk kankerverwekkend is, is door justitie gedwongen het gebruik van de stof weer toe te laten op zijn grondgebied.

Op 1 februari 2020 trok Luxemburg de toelating om glyfosaat op de markt te brengen in, hoewel het de verkoop van bestaande voorraden toestond tot 1 januari 2021. Bayer, fabrikant van het op glyfosaat gebaseerde bestrijdingsmiddel RoundUp, tekende beroep aan tegen het Luxemburgse besluit, met het argument dat het Europees recht niet was gerespecteerd.

"Op 30 maart 2023 ging de administratieve rechtbank over tot nietigverklaring van de beslissing tot intrekking van de vergunning voor het in de handel brengen van 8 gewasbeschermingsmiddelen die de werkzame stof glyfosaat bevatten. De intrekking heeft tot gevolg dat de toelatingen van de betreffende producten worden hersteld vanaf de datum van de uitvaardiging van het vonnis", laat het Luxemburgse ministerie van Landbouw weten.

"De minister van Landbouw Claude Haagen neemt hier nota van. Na een gedetailleerde analyse van het vonnis zal de regering een besluit nemen over de te nemen maatregelen, waarover te zijner tijd zal worden gecommuniceerd."

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 waarschuwde voor de kankerverwekkende risico's van glyfosaat, beweerden de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) later wetenschappelijk bewijs te hebben om de onkruidverdelger, het meest gebruikte herbicide ter wereld, te classificeren als niet-kankerverwekkend. Op 2 december verlengde de Europese Commissie de goedkeuring voor het gebruik van glyfosaat met een jaar, tot en met 15 december 2023. "Dit besluit is genomen om EFSA voldoende tijd te geven voor een peer review, die in juli 2023 moet worden afgerond."

Bron: gouvernement.lu / efeagro.com / efsa.europa.eu

Publicatiedatum: