Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-appelen: Italië en Frankrijk werken samen om moeilijke marktsituatie het hoofd te bieden

"De biologische appelsector in Europa wordt momenteel geconfronteerd met een bijzonder delicate economische situatie, die de Italiaanse en Franse teeltbedrijven ertoe heeft aangezet om samen na te denken over de toekomst.Met respectievelijk 193.000 en 227.000 ton aan op opbrengst zijn Italië en Frankrijk de twee grootste telers van biologische appelen binnen de Europese Unie, goed voor 64% van de in totaal 658.000 ton die in Europa wordt geteeld.

Italië
In Italië is het aantal ha biologische appelboomgaarden tussen 2017 en 2021 toegenomen van 6.201 naar 8.236 ha.

Frankrijk 
In Frankrijk is het aantal biologische appelboomgaarden gestegen van 5.523 ha in 2019 naar 9.090 ha in 2022.

Dankzij het Europese en nationale overheidsbeleid is de omschakeling van conventioneel telen naar biologisch telen in Frankrijk zeer dynamisch verlopen.

Als gevolg van een opeenvolging van sanitaire, geopolitieke en economische crises houden de consumptieaantallen echter geen gelijke tred met de grootte van de bruikbare opbrengsten. Wanneer het aanbod de vraag ruimschoots overtreft, is er economisch gezien sprake van een structureel overschot, en dat is precies waar de biologische appelsector momenteel mee te kampen heeft.

De grote organisatie van de Franse en Italiaanse fruitregelingen helpt de effecten van deze problemen voorlopig te verzachten, maar dit neemt niet weg dat het beleid ter bevordering van biologische appelboomgaarden in de toekomst zal moeten worden herzien en dat de acties ter bevordering van de consumptie zullen moeten worden aangemoedigd.

Deze bevindingen zijn op 14 maart 2023 gedeeld tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van het Centro Serivizi Ortofrutticoli Italy (CSO) met vertegenwoordigers van Assomela, CSO en de Association Nationale des Producteurs d'Apples et Pêres de France (ANPP). De eerste gedachtewisselingen en gegevensuitwisselingen hebben bijgedragen aan de vaststelling van een aantal gemeenschappelijke doelstellingen en acties om de biologische appeltelers positieve perspectieven te kunnen bieden en de belanghebbenden bewuster te maken van het belang van biologisch telen. In het kader hiervan is besloten een Frans-Italiaanse groep op te richten die:

  • De maandelijkse teeltopbrengst-, voorraad- en verkoopgegevens monitort en op transparante wijze markttendensen deelt. Assomela, CSO Italy en ANPP zullen hun respectievelijke markten blijven volgen om hypotheses over het toekomstscenario voor de sector in kaart te kunnen brengen en mogelijke interventie-instrumenten te kunnen overwegen, waaronder voorstellen voor wijzigingen in het overheidsbeleid.
  • De dialoog aangaat en consolideert met de mensen achter de diverse supermarkten om zo de voor biologische producten juiste plek in de schappen te kunnen reserveren.
  • Doelstellingen en collectieve acties opstelt en de vorm ervan bepaalt om de biologische appelconsumptie te kunnen stimuleren en een 'biologische cultuur' te kunnen ontwikkelen via kennisuitwisseling, promotieacties en innovatie- en opleidingsprojecten.

Het overheidsbeleid mag niet voorbijgaan aan de realiteit van de markt. Gezien de situatie waarin de biologische appelsector nu verkeert, is het even noodzakelijk om het vertrouwen van consumenten terug te winnen als om de onrealistische doelstellingen van het van Boer tot Bord-initiatief van de Europese Commissie te wijzigen. Italië en Frankrijk zullen op dit punt eensgezind zijn."

Publicatiedatum: