Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goedkope sensor die MRL's in AGF kan detecteren

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (USP) in Brazilië hebben een op kraftpapier gebaseerde elektrochemische sensor ontwikkeld die, gekoppeld aan een elektronisch apparaat, in realtime sporen van gewasbeschermingsmiddelen in groenten en fruit kan detecteren. In een appel of kool kan hij bijvoorbeeld carbendazim detecteren, een fungicide dat in Brazilië veel wordt gebruikt ondanks het feit dat het verboden is.

De nieuwe sensor is zeer gevoelig en lijkt op de glucometers die diabetici gebruiken om hun bloedsuiker te meten, met het voordeel dat de resultaten van het scannen van voedsel op MRL's worden weergegeven op een smartphone. "In de testen die we uitvoerden was de gevoeligheid vergelijkbaar met de conventionele methoden. Bovendien is het snel en goedkoop," zei José Luiz Bott Neto, een postdoctoraal student bij IFSC-USP.

De sensor bestaat in wezen uit een papieren substraat dat is gemodificeerd met koolstofinkt en een elektrochemische behandeling ondergaat in een zuur medium om carboxylgroepen te activeren en detectie mogelijk te maken, aldus Bott Neto.

Bij de ontwikkeling van de sensor evalueerden de onderzoekers de stabiliteit en de structuur van het papiersubstraat.

Bron: phys.org

Publicatiedatum: