Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chloorthalonil wordt als kankerverwekkend beschouwd

Duitsers vinden chloorthalonil in meloenen die via Nederland worden ingevoerd

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) gemeld dat zij de aanwezigheid van chloorthalonil, een fungicide dat als kankerverwekkend wordt beschouwd, hebben vastgesteld in meloenen die via Nederland uit Costa Rica zijn ingevoerd.

De autoriteiten ontdekten dat de meloenen 0,08 mg/kg-ppm residuen van chloorthalonil bevatten, terwijl de maximumwaarde voor residuen is vastgesteld op 0,01 mg/kg-ppm. Volgens informatie van het RASFF, die door Hortoinfo is overgenomen, "is het product (waarschijnlijk) niet meer op de markt".

Het gebruik van chloorthalonil werd in april 2020 verboden door de Europese Commissie, na een herziening door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), omdat het DNA-schade veroorzaakt, een hoog risico vormt voor amfibieƫn en vissen en vooral omdat het sterk gekoppeld wordt aan het verdwijnen van bijen, hommels en andere bestuivers.

Bron: hortoinfo.es

Publicatiedatum: