Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarverslag KVK: Oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen, afschermen bezoekadressen

Wanneer eind januari 2022 de laatste lockdown werd beëindigd, klonk een collectieve zucht door (ondernemend) Nederland. Cafés, winkels en restaurants openden hun deuren, medewerkers mochten weer naar kantoor, mondmaskers verdwenen uit het straatbeeld. Maar de rust was van korte duur, want nog geen maand later viel Rusland Oekraïne binnen, zo schrijft de Kamer van Koophandel.

De gas- en energieprijzen stegen, de inflatie nam toe. Ondernemers hadden het zwaar in 2022: één op de zeven had (zeer) grote problemen met de hoge energie- en brandstofprijzen. En ook de hoge inkoopprijzen voor materialen, het tekort aan personeel en onzekerheden van corona knaagden aan het ondernemersplezier.
KVK stond ondernemers o.a. bij met de campagne Zwaar Weer. Er waren op KVK.nl 288.075 sessies op zwaar-weer-, stoppen- en of schuldenpagina’s. Adviseurs beantwoordden 2.203 vragen over deze thema’s. Ook werd aanvullend informatie en advies gegeven over hoe ondernemers konden omgaan met de prijsstijgingen. Inspelend op de behoefte van de ondernemer startte KVK in 2022 met het Energieloket.

Datavisie Handelsregister
KVK en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werkten nauw samen aan de nieuwe Datavisie voor het Handelsregister. In diverse consultaties in 2022 werden alle mogelijke belanghebbenden bij het Handelsregister betrokken. De zienswijzen en ideeën leidden tot een nieuwe balans in het gebruik van registerdata, waarbij - naast rechtszekerheid - de privacy van ingeschrevenen voorop staat.

Afschermen bezoekadressen
Vooruitlopend op de Datavisie is KVK op verzoek van de minister van EZK in 2022 begonnen met het afschermen van het bezoekadres voor eenmanszaken. Dankzij het harde werk van een aantal KVK-teams werd dit op korte termijn gerealiseerd. Met eenzelfde doel is KVK afgelopen jaar in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank over databankenrecht. Deze zaak gaat erover of KVK al dan niet voorwaarden mag verbinden aan het gebruik van Handelsregistergegevens.

Registertaken
Ook ging in 2022 de nodige aandacht uit naar andere registertaken. Van de deadline voor de UBO-registratie tot een tijdelijke stop in informatieverstrekkingen uit datzelfde register vanwege een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Daarnaast ging het UBO Trust-register live, dat bijdraagt aan het voorkomen van fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld.

Voor het jaarverslag inclusief een volledige toelichting op de financiële cijfers van 2022 klik hier.

Bron: KVK

Publicatiedatum: