Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nigel Holliday van The Jersey Royal Company

Positieve start Jersey Royal vroege aardappelseizoen

Britse consumenten kijken alweer uit naar Jersey Royal aardappelen in de schappen. Op dit moment gaan er slechts kleine volumes uit de kassen en polytunnels naar de groothandelsmarkten. De hoofdoogst zal in mei in de schappen van de supermarkten liggen.

"Er beginnen nu al zeer kleine hoeveelheden hun weg naar de supermarkten te vinden. Maar pas in april gaan we van start met het rooien in de buitenteelt en in mei komen we dan op kruissnelheid", zegt Nigel Holliday van The Jersey Royal Company.

Het seizoen loopt niet achter op andere jaren, want de groeiomstandigheden zijn relatief goed geweest. "We hebben geen sneeuw gehad, maar wel een natte eerste week van januari, waardoor het poten wat vertraging opliep. Sindsdien is het meestal droog gebleven. We zouden wat meer zonneschijn en warmte kunnen gebruiken, want het is tot nu toe kouder geweest dan normaal. Een beetje zonneschijn zou het bedekte gewas goed doen."

Vorig jaar was erg droog, dus de regen van deze week was welkom. Nigel zegt dat het nog vroeg is om zich aan een opbrengstraming te wagen, maar hij verwacht de gebruikelijke hoeveelheden.

"De vraag naar Jersey Royals is meestal goed en dat verwachten we ook dit jaar. Iedereen lijdt onder de inflatie, maar ik denk dat mensen die niet buitenshuis eten, Jersey Royals misschien zien als een traktatie, om thuis zelf klaar te maken."

Jersey Royals worden op steile hellingen geteeld en met de hand gepoot en gerooid. Dat maakt het een zeer arbeidsintensieve klus. "Arbeid is de afgelopen 4-5 jaar onze grootste uitdaging geweest, maar we hebben trouwe seizoensarbeiders. We hebben nu 12 verschillende nationaliteiten die voor ons werken. Niet iedereen spreekt even vlot Engels, maar we hebben goede verbindingsmensen en vertalers, wat het hele proces gemakkelijker maakt voor onze werknemers om zich aan te passen."

Het grootste deel van de Jersey Royal oogst zal naar het VK gaan, maar sommige partijen die niet aan de specificaties van de retailers voldoen, kunnen naar Europa geĆ«xporteerd worden als er vraag is. In een poging om de afvalberg te verminderen, worden er ook aardappelen naar de wodka-distilleerders van het eiland gestuurd om Jersey Vodka te maken. 

Voor meer informatie:
Nigel Holliday
The Jersey Royal Company Ltd
Tel: +44 (0) 1534 852 444 (VK)
[email protected]   
www.jerseyroyal.co.uk  

Publicatiedatum: