Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse telers hopen trage blauwe bessenmarkt te overleven

Drie jaar geleden zouden weinigen hebben voorzien dat de prijzen voor blauwe bessen met meer dan 50% zouden kelderen, waardoor veel investeerders aan de rand van de afgrond stonden. Bessenteler Luan Swart uit Mpumalanga in Zuid-Afrika legde aan Lindi Botha zijn strategie├źn uit om de crisis te doorstaan. De teelt van blauwe bessen in Zuid-Afrika is de laatste jaren enorm gestegen, dankzij nieuwe cultivars die in verschillende klimaten kunnen worden geteeld en de toenemende vraag naar superfoods.

Het duurt twee tot drie jaar na het planten voordat de blauwe bessenstruik vrucht draagt en Swart verwachtte daarom tegen 2020 een goed inkomen uit zijn oogst te halen. "Maar toen was er de coronapandemie, waardoor markten, logistiek en prijzen werden verstoord. Niemand had kunnen voorzien dat een pandemie zo'n enorme impact zou hebben. Op dat moment was ik erg dankbaar dat we voor ons teeltmodel hadden gekozen en dat we het hoofd boven water konden houden." 

Maar Swart hanteert een teeltmodel waarin hij niet wordt beperkt door licentieovereenkomsten, die van alles voorschrijven over het hele productieproces en waar aan allerlei partijen commissies moeten worden betaald.

Lees verder op farmersweekly.co.za

Publicatiedatum: