Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afrikaanse fruitmot in Israëlisch citrus

Stemmen om koudebehandeling uit te breiden naar mandarijnen

De Spaanse Beroepsvereniging voor Citrus (CGC) verzocht de Europese Commissie al in september om gegevens over de naleving van de koudebehandeling bij de import van sinaasappelen uit Zuid-Afrika. Koudebehandeling moet de introductie van Afrikaanse fruitmot voorkomen. Volgens gegevens van Europhyt voor de maand februari is deze plaag, T. leucotreta, aangetroffen in mandarijnen uit Israël. 

"Dit alles bevestigt waar deze vereniging steeds op heeft aangedrongen: om het risico van de introductie van deze quarantaineplaag te voorkomen, vereist koudebehandeling het bewaken van de temperatuur van het centrale deel van de vrucht (het vruchtvlees) door middel van ten minste drie sondes. Het is van essentieel belang dat de geprogrammeerde temperatuur in het hele product wordt bereikt gedurende de aangegeven behandelingstijd. Dat moet worden opgelegd aan import uit alle landen waar deze plaag is gedetecteerd en aan alle citrussoorten die de plaag kunnen meebrengen, niet alleen sinaasappelen – zoals de EU heeft besloten – maar ook mandarijnen en grapefruit."

"In november heeft de CGC – namens Intercitrus – al aan de kaak gesteld en duidelijk aangetoond hoe Zuid-Afrika had vermeden te voldoen aan wat in juni 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie was verschenen. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben fytosanitaire certificaten afgegeven waarvan de naleving later niet werd gecontroleerd op bestemming, in Europese havens, door inspecteurs uit de EU-lidstaten. Met deze manier van handelen werden de kosten van de verladingen naar de EU verlaagd en kon de logistiek van de containers vlotter verlopen, maar er werd niet effectief opgetreden tegen de plaag. Deze manier van werken verklaart ook hoe in oktober Afrikaanse fruitmot kon worden ontdekt in een zending Zuid-Afrikaanse sinaasappelen die in een Europese haven werd geïnspecteerd en die, net als alle andere ladingen, voorzien was van het bovengenoemde certificaat."

"Om redenen die de GCC niet begrijpt, past de EC een andere aanpak toe in het geval van Israël. Ze vertrouwt op een alternatieve 'systeembenadering' om te voorkomen dat het Israëlische citrus dezelfde koudebehandeling moet ondergaan als de sinaasappelen uit Zuid-Afrika. Het grootste risico op overdracht in het geval van Israël doet zich voor bij mandarijnen. Het belang van het uitbreiden van een effectieve koudebehandeling naar alle sinaasappelen, mandarijnen en grapefruit uit landen waar de ziekteverwekker aanwezig is, lijkt cruciaal gezien de importvolumes uit beide landen. Met een volume van 59.875 ton van januari tot en met december 2022 was Israël de derde grootste niet-EU-leverancier van mandarijnen aan de EU. Zuid-Afrika was de grootste leverancier, vóór Marokko, met een totaal van 125.202 ton en een aandeel van 30,9%. Zuid-Afrika was ook de grootste leverancier van sinaasappelen, met 383.042 ton en een aandeel van 43,6%."

Voor meer informatie:
CGC
[email protected]
www.citricos.org

Publicatiedatum: