Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verduyn:

"Wortelen een van de meest betaalbare Franse groenten"

Terwijl het seizoen voor wintergroenten als wortelen in het zuiden en westen van Frankrijk ten einde loopt, wordt er in het noorden nog volop geteeld. "Voor de regio Les Landes eindigt het teeltseizoen deze week en voor de regio La Manche aan het eind van deze maand. Zoals elk jaar oogsten we de wortelen en kolen uit de andere teeltgebieden, maar dit jaar is dat ruim twee weken eerder."

"De komende drie maanden zullen voor ons seizoen bepalend zijn. Dit jaar denken we onze klanten tot eind mei te kunnen bevoorraden, maar dit hangt natuurlijk ook af van de vraag in hoeverre importproducten op de markt aanwezig zijn, de weersomstandigheden en de consumptieaantallen", vertelt commercieel directeur bij Verduyn Frankrijk Emmanuel Schaffner.

Gestage prijsstijgingen sinds het begin van het jaar
Net zoals dat voor alle andere wintergewassen geldt, zijn ook wortelen  – als gevolg van een gebrek aan partijen – niet aan prijsstijgingen ontsnapt. "Het gaat dit seizoen om een verlies aan partijen van zo'n 25 tot 30%. Hierdoor zijn de prijzen sinds het begin van het jaar voortdurend gestaag gestegen. Deze stijging heeft niet alleen te maken met het gebrek aan opbrengst in andere regio's, maar ook met de afschrijvingskosten van onze koelcellen, waarbij de kosten voor gas, elektriciteit, gewasbeschermingsmiddelen, arbeid en grondstoffen aanzienlijk zijn gestegen. We proberen deze kosten de komende drie maanden af te schrijven om een catastrofaal seizoen, dat toch al te lijden heeft onder het gebrek aan partijen, zoveel mogelijk te voorkomen."

Vlotte consumptie
Ondanks de hoge prijzen blijft de vraag echter fluctueren. "We verhandelen ongeveer 400 tot 500 pallets per dag. Wetende dat we nog geen heel koude periodes hebben gehad, was verder het een teeltperiode dat zeer goede teeltomstandigheden kende. Dit gegeven houdt verband met het feit dat, hoewel de prijs van wortel is gestegen, het nog steeds een van de goedkoopste groenten op de markt is. Daarom kan het einde van het wortelseizoen toch nog interessant worden, vooral omdat we een product van zeer goede kwaliteit hebben. Een voorspelbaar scenario, gezien de prognoses aan het begin van het seizoen, maar toch ongekend. "Met dit prijsniveau en met deze afzetmarkten bevinden we ons in een van de uitzonderlijkste situaties van de afgelopen 10 jaar. Zelfs tijdens de coronacrisis hebben de prijzen nooit dit niveau bereikt, maar in deze onzekere crisisperiode moeten ze wel constant blijven, omdat het voortbestaan van onze bedrijven ervan afhangt."

Voor meer informatie:
Emmanuel Schaffner
Verduyn
Tel.: +33 321 73 14 14 
Mob.: +33 (0)6 12 85 68 37 
[email protected] 
http://www.verduyn.fr/fr 

Publicatiedatum: