Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw appelras Sunrise Magic verkrijgbaar in VS

Het duurt gewoonlijk twee decennia om een nieuwe appelsoort op de markt te brengen. Omdat universiteiten en particuliere veredelingsprogramma's het proces proberen te versnellen, worden tegenwoordig vrij vaak nieuwe rassen op de markt gebracht. Een voorbeeld van een nieuw ras is de cultivar WA 2, dat in 1994 werd gekweekt en in 2009 voor testdoeleinden werd vrijgegeven. "Proprietary Variety Management" (PVM) kreeg in 2014 een licentie om te helpen bij het commerciële beheer van de WA 2-cultivar. Een paar jaar later, in 2018, begonnen de commerciële aanplantingen onder het merk Sunrise Magic®," zegt Kevin Brandt bij PVM.

WA 2 werd ontwikkeld door Bruce Barritt van de Washington State University. De Sunrise Magic-appel is afkomstig van het wereldberoemde veredelingsprogramma binnen de staat Washington. Naast Sunrise Magic teelde Barritt ook Cosmic Crisp® voordat hij met pensioen ging aan de universiteit.

Een wereldwijd merk opbouwen
Het ras is een kruising tussen Splendour en Gala en wordt voor Noord-Amerika uitsluitend geteeld in de staat Washington. Buiten Noord-Amerika zijn er aanplantingen in Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. "We hebben ook een licentiehouder in Zuid-Afrika die de komende jaren aanplantingen zal doen", aldus Brandt. Daarnaast zijn er proefbomen geplant in de Europese Unie, Argentinië, Zuid-Korea, India en China. "We zijn actief op zoek om het merk op te bouwen in teeltgebieden over de hele wereld en de handelsnaam Sunrise Magic te ontwikkelen tot een wereldwijd merk," aldus Brandt. Om de investering van de telers in Washington te beschermen, mag geen enkel product Noord-Amerika binnenkomen. Sommige licentiehouders hebben echter wel de mogelijkheid om naar licentiegebieden buiten hun land te verschepen.

In de Verenigde Staten is Sunrise Magic momenteel alleen verkrijgbaar van 1 januari tot ongeveer 15 mei. "Naarmate de teelt toeneemt, verwachten we dat het beschikbaarheidsvenster ook groter wordt", aldus Brandt. Het ras onderscheidt zich van andere appelrassen doordat het niet gevoelig is voor kneuzingen. Bovendien behoudt het een aantal weken lang een hoge glans na het polijsten zonder was. "De appel heeft uitstekende houdbaarheids-eigenschappen en is zes maanden houdbaar in gewone opslag en 12 maanden in een gecontroleerde atmosfeer zonder dat 1-MCP nodig is."


Sunrise Magic in een supermarkt van Trader Joe

Voor meer informatie: 
Kevin Brandt
Proprietary Variety Management
Tel: +1 509 248 4315
[email protected]
www.provarmanagement.com

Publicatiedatum: