Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanhoudende kou maakt plaats voor recordhitte in Spanje

Waar de kou de afgelopen weken voor de nodige problemen zorgde in Spanje is recent de warmte het land binnengekropen. En hoe, er worden nu al weer recordtemperaturen van boven de 30 graden gemeten en de eerste bosbranden zijn een feit.

"In deze periode hoort de voorraad zoetwater aangevuld te worden, om straks het land mee te irrigeren. Maar nu blijft niet alleen de regen uit, tegelijk begint het kleine beetje water dat was opgebouwd te verdampen. Het risico op een lange droge periode doemt op", vertelt natuuronderzoeker Jeroen Veraart bij RTL.

"Voor de gewassen op de akkers is dit zeer schadelijk", vult RTL-correspondent Richard Hogenkamp aan. "Het kan een seizoen van schaarse oogsten worden. voor de teelt van fruit breken onzekere tijden aan, als de droogte lang aanhoudt."

Er wordt gevreesd voor de zomer. Omdat er afgelopen herfst en winter in delen van het land veel te weinig neerslag viel, dreigt het watertekort de komende zomer namelijk groter te worden, zo schrijft de Telegraaf. De reservoirs zijn momenteel gemiddeld iets meer dan 40 procent gevuld. Het gemiddelde over de afgelopen tien jaar in deze tijd van het jaar was 58 procent. Ook het gevaar van hevige bosbranden zoals vorig jaar blijft groot. 

Weer.nl geeft echter aan dat vandaag de warmste lucht wordt verdreven. De temperaturen dalen aan de Spaanse oostkust geleidelijk tot zo'n 16 graden in Barcelona (noorden) tot 24 graden in Murcia (zuiden). Daarmee komen de temperaturen over het algemeen uit in de buurt normale waarden voor de maand maart. Wel blijft het meestal droog met flink wat ruimte voor de zon. 

 

Publicatiedatum: