Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereldwijde uienmarkt:

Top 5 van landen die meeste uien im- en exporteren

Volgens analisten van EastFruit blijven uien het meest gewild in de wereldwijde groentehandel en de uienprijzen in veel landen hebben records gebroken en blijven groeien. De vraag "waar uien te kopen" blijft erg populair in de zoekfuncties, wat leidt tot onconventionele verkooptransacties. Ook hebben veel landen een exportverbod ingesteld, waardoor de situatie nog is verslechterd.

Rijke landen met een hoog inkomen
Landen met een efficiënte logistiek en zonder invoerrechten of andere handelsbelemmeringen verhoogden hun im- en export van uien het meest vorig jaar. Deze twee categorieën vallen in de meeste gevallen samen, omdat de liberalisering van de handel tot een toename van de welvaart van het land leidt.

Aangezien de wereldmarkt voor uien in 2022 aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan, en de jaren 2023-2024 niet minder schokken voor de uienhandel beloven, moeten we nu aandacht besteden aan de landen die hun uienimport het meest dynamisch hebben verhoogd. Over 5-6 maanden kan de dringende vraag "waar uien kopen?" veranderen in een even dringende vraag "waar uien afzetten?"

In 2022 vertoonde Oekraïne van de 20 grootste importeurs de sterkste groei in de uienimport. Er zij op gewezen dat Oekraïne in 2022 in de Top-20 kwam omdat de Russische aanvallers het grootste deel van de effectieve uienteelt in het land vernietigden. De groei van de uienimport in Oekraïne was daardoor bijna 7 keer zo groot.

Van de Top-5 grootste importeurs vertoonde het VK de grootste importdynamiek, met een toename van de import met 59% of 136.000 ton per jaar. Overigens is er nu een tekort aan groenten en fruit in de Britse supermarkten en uien zijn een van de meest schaarse artikelen.

Ook Saoedi-Arabië, dat na de Verenigde Staten en Maleisië de derde grootste uienimporteur ter wereld blijft, heeft de import met meer dan een derde verhoogd. De uienimport in de Verenigde Staten is in de loop van het jaar overigens vrijwel ongewijzigd gebleven: 661.000 ton, terwijl de uienimport in Maleisië met 8% of 40.000 ton is gestegen tot 525.000 ton.

Ivoorkust vervolledigt de Top-5 van importeurs. De leveringen aan dit land zijn in de loop van het jaar met 5% gestegen. Japan, Sri Lanka en Canada volgen op de ranglijst; zij verhoogden hun import met respectievelijk 5%, 19% en 3%. Ook moet aandacht worden besteed aan de positieve dynamiek van de uienimport door Indonesië (plus 55% of 63.000 ton) en Brazilië (plus 29% of 34.000 ton). Ook Taiwan, Zuid-Korea en Colombia bleven hun uienimport snel opvoeren.

Oezbekistan maakte overigens ook zijn debuut onder de grote uienimporteurs; het importeerde in 2022 21.200 ton uien, een record uienimport. In de eerste maanden van 2023 kan dit cijfer worden overtroffen als de Oezbeekse importeurs uienleveranciers vinden.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: