Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoektocht naar aardappelrassen die bestand zijn tegen hittestress en wateroverlast

Het Europese project Horizon 2020 Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato (ADAPT), waarin Europatat participeert, heeft tot doel nieuwe strategieën te ontwikkelen om het aardappelgewas aan te passen aan de uitdagende teeltomstandigheden van de toekomst.

"Het project bevindt zich in de eindfase. In maart wordt nu een nieuwe ronde van high-throughput geautomatiseerde fenotypering met twee geselecteerde rassen uitgevoerd. Deze taak zal worden uitgevoerd in de faciliteiten van de detectietechnologie-ontwikkelaar Photon Systems Instruments in Brno (Tsjechië)."

"Op basis van zaailingen die op weefsel worden gekweekt, zullen de rassen Desirée en Lady Rosetta in de grond worden geteeld onder strikt gecontroleerde omgevingsomstandigheden. Deze twee rassen zijn geselecteerd uit eerdere veldproeven die het consortium de afgelopen twee jaar heeft uitgevoerd in Spanje, Nederland en Oostenrijk. Bovendien toonden kasproeven uitgevoerd aan de universiteiten van Erlangen (Duitsland), Utrecht en Wageningen contrasterende niveaus van tolerantie voor de twee verschillende stressfactoren die ADAPT onderzoekt: hitte- en droogtestress, maar ook wateroverlast."

"In de eerste fase hebben we de experimentele opzet verbeterd, bijvoorbeeld wat betreft de intensiteit en duur van stressbehandelingen en het beste moment voor sampling. Op basis van de tot nu toe verkregen gegevens kunnen we deze processen nu in twee contrasterende aardappelrassen tot in detail analyseren en geautomatiseerde fenotypering combineren met gedetailleerde analyse van morfologische en fysiologische reacties op verschillende stressfactoren. Daarnaast zullen biochemische en moleculaire veranderingen als reactie op enkelvoudige en gecombineerde stress ook op netwerkniveau worden gemeten en geanalyseerd om te begrijpen hoe aardappelplanten aan deze stress wennen en waarom sommige rassen beter presteren dan andere."

"Hiertoe zullen de onderzoekers op kritieke momenten tijdens het experiment opnieuw een reeks monsters nemen, die vervolgens zullen worden geanalyseerd met behulp van meerdere omics-benaderingen. Aan de universiteiten van Erlangen en Wenen gaan ADAPT-onderzoekers veranderingen in het proteoom en metaboloom volgen, in Olomouc (Tsjechië) gaan ze de fytohormonen van de planten meten, terwijl aan het National Institute of Biology (NIB) in Ljubljana veranderingen in genexpressie worden gevolgd."

"De verdere integratie van al deze gegevens zal worden gebruikt om de stressresponsmodellen bij te werken die het NIB-team heeft gebouwd op basis van eerdere gegevens en recente resultaten van het ADAPT-project. Deze dataset wordt gecompileerd in de stresskenniskaart die het NIB-team heeft gegenereerd als onderdeel van het project. Deze netwerkanalyse zal helpen bij het identificeren van kritieke knooppunten voor acclimatisering aan meerdere stressfactoren, die vervolgens zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van markers voor het veredelen van meer tolerante aardappelrassen in de toekomst."

Bron: europatat.eu

Publicatiedatum: