Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrond basilicumteelt op Canarische Eilanden

Op het eiland Tenerife lanceerde Javier Mosquera bijna tien jaar geleden een basilicumteeltproject met de oprichting van telersvereniging Montaña Roja. "In tegenstelling tot andere teeltgebieden in Europa oogsten we op de Canarische Eilanden jaarrond basilicum dankzij het gunstige klimaat", legt Javier uit. "Juist om deze reden is onze sterke kant de winter. Maar ook in de zomer blijven we basilicum op de markt brengen. Onze klanten waarderen onze jaarronde toewijding, ondanks de toename van de teelt in Europa en in andere landen die het product tegen lagere prijzen kunnen aanbieden." 

"De concurrentie op de basilicummarkt komt vooral uit Israël en Kenia", vertelt Javier. "Ons voordeel is dat klanten bereid zijn om iets meer te betalen voor Europees product. Bovendien weet iedereen hoe basilicum is: een meeldauwopstoot of een koudegolf kan ervoor zorgen dat de hele Europese markt op stelten staat. Veel klanten willen dus een veilige bron, zoals bijvoorbeeld de Canarische Eilanden."

"Zelfs tijdens de koudegolf in januari hebben we oogst gehad", merkt Javier op. "De teelt ging langzamer, want de temperatuur daalde tot 12 graden, terwijl basilicum 20 graden of meer nodig heeft. We hadden dus minder volumes beschikbaar, maar een goede weekplanning heeft ons veel geholpen. De volle winter, tussen januari en maart, wanneer we op de Canarische Eilanden een van de weinige in Europa zijn met basilicumproductie, is ons sterke moment. Het is nu dat we kunnen werken aan groei en nieuwe lijnen kunnen openen."

Veel klanten in Europa stellen hun vertrouwen in de basilicum die op de Canarische Eilanden wordt geteeld. Het is een van de interessantste kruiden, want de consumptie ligt hoog en de rentabiliteit van de teelt is prima. "Toch hangt alles af van het bestemmingsland en het formaat waarin de kruiden op de markt worden gebracht. Zo vraagt Frankrijk om bosjes van 30 gram en koopt Engeland meer in bulk aan. Maar de prijs ligt meestal tussen de 7 en 9 euro per kilo."

Areaaluitbreiding
Het project Montaña Roja ontstond in 2014. Javier besloot in dat jaar basilicum te telen in een kas van 8.000 vierkante meter. "Dat jaar was eigenlijk een slecht jaar voor vele herkomsten. Hoewel we pas waren begonnen, kregen we dus veel bestellingen binnen. Daarna breidden we langzaam uit en groeiden we gestaag tot corona opdook." 

"Al onze export vindt plaats per vliegtuig. Toen er geen toeristen meer werden toegelaten en de vluchten naar de eilanden stopten vanwege de pandemie, kon onze basilicum niet meer naar onze klanten in Europa, waar de horeca anderzijds ook dicht was. Het was een echte ramp", herinnert Javier zich. "Maar we zijn er nu weer volledig bovenop."

"Vandaag exporteren we onze basilicum naar Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en natuurlijk het Spaanse vasteland, al doen we ook wat naar Engeland en Nederland. We hebben ons areaal uitgebreid met percelen in verschillende delen van de eilanden Gran Canaria en Tenerife, want elk heeft een ander microklimaat. Basilicum is een moeilijk gewas en hiermee kunnen we onze klanten garanderen dat onze aanvoer niet zal mislukken. In totaal hebben we 70 hectare die we combineren met de teelt van watermeloen en meloen. 40 hectare daarvan is van relatief recente datum op Gran Canaria, zodat we voor volgend jaar hopen op een aanzienlijke groei van onze productie", besluit Javier.

Voor meer informatie:
Montaña Roja Herbs SAT
C/ La Constitución, 53 
Arico Viejo
38589 Arico Tenerife (Spanje)
Tel: +34 629 225 723
[email protected]
https://montana-roja.com

Publicatiedatum: