Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BASF

Nieuwe rassen ijsbergsla voor mechanische oogst

BASF heeft de teelt van ijsbergsla een impuls gegeven met de ontwikkeling van een reeks rassen die mechanisch geoogst kunnen worden.

Het bedrijf, dat actief is op de markt voor tuinbouwzaden onder het merk Nunhems, gaf afgelopen donderdag 2 februari een demonstratie als onderdeel van de Lettuce & Spinach Demo Field Days 2023, die tot en met donderdag 9 februari plaatsvinden in het onderzoekscentrum van BASF in La Palma, in de Spaanse regio Murcia. 

In het bijzijn van tientallen professionals, waaronder managers van grote bedrijven die bladgewassen telen en vermarkten, oogstte BASF met succes ijsbergsla op mechanische wijze. "We bereiken een hoog percentage goed gesneden producten", zei Vicente Garín, Salads Global Product Specialist bij BASF, na de demonstratie. 

Daartoe heeft het zaadbedrijf een serie rassen ontwikkeld met een langwerpige hals (elongated neck), dat wil zeggen met een steel die ongeveer 2 centimeter langer is dan die van de traditionele ijsbergsla, waardoor machinaal oogsten mogelijk is zonder in de sla zelf te snijden. Deze rassen zijn uniformer en kunnen in een hogere dichtheid op een rug worden geteeld. Bovendien kunnen ze zowel voor de versmarkt als voor de verwerkende industrie worden bestemd, aangezien de kwaliteit van het eindproduct gelijk is aan die van traditionele ijsbergsla. 

BASF speelt daarmee in op twee belangrijke problemen waarmee de groente- en fruitsector in het algemeen en de slasector in het bijzonder wordt geconfronteerd: enerzijds het gebrek aan arbeidskrachten en anderzijds de noodzaak om kosten te besparen.

Volgens Garín zal BASF in 2024 over vier commerciële rassen beschikken om de herfst-, winter- en lentecycli te dekken. Vanaf volgend seizoen zullen er grootschalige proeven worden uitgevoerd.

Oplossingen voor de hele keten
Momenteel worden ijsbergsla en snijsla het meest gebruikt voor verwerking, waardoor ze volgens Garín een enorm marktpotentieel hebben. In het geval van Romaine sla is gemechaniseerd oogsten al een feit, terwijl het door de morfologie van ijsbergsla (een rond product dat zich dichter bij de grond bevindt) tot nu toe moeilijk was om het oogstproces te mechaniseren. Met deze nieuwe rassen beantwoordt BASF aan een duidelijke vraag van de teeltsector, die een product nodig heeft dat het mogelijk maakt om maximale prestaties te behalen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. 

Voor meer informatie:
Nunhems Spain S.A.U.
Tel: +34 950 497 776 (Spanje)
nunhems.customerservice.es
@vegetableseeds.basf.com

www.nunhems.com

Publicatiedatum: