Melt van Schoor - Goede Hoop Vrugte

"Sommige appelboomgaarden Witzenberg hebben 50% hagelschade"

Goede Hoop Fruit teelt en verpakt in het Citrusdal tussen 3 en 3,5 miljoen kartons met 15 kg citrus en in Ceres/Koue Bokkeveld, waar een bewogen vroege zomer is geweest, ongeveer vijf miljoen kartons hardfruit (dozen van 18 kg appel en 12 kg peer).

"We zullen 50% minder appels exporteren door de hagel in Witzenberg en misschien nog wel minder dan dat," zegt Melt van Schoor, marketingdirecteur bij Goede Hoop Vrugte in Ceres. "Op de lokale markt zal de daling niet zo voelbaar zijn. Boomgaarden onder netten werden minder getroffen, maar buiten de hagelnetten was de schade groot. Sommige van onze telers verloren 50% van de oogst."

Appels zijn zwaarder getroffen dan peren en Melt voorziet dat klanten wellicht grotere volumes hardfruit verwachten dan ze dit jaar kunnen leveren.

"De afgelopen twee jaar waren moeilijk voor appels. Het vorige Pink Lady-seizoen in Europa was een ramp, maar we hadden een goed Granny-seizoen richting Canada en twee Europese supermarkt-programma's, met goede opbrengsten."

De verzendkosten lijken te dalen, waardoor een verre markt als Canada aantrekkelijker wordt.

Vroege perenoogst
De oogst van de peren Early Bon Chretien en Rosemarie zijn net begonnen. "Italië is goed voor ons geweest op het gebied van peren (Abate Fetel en BC's, niet echt Forelle) en citrus. Telers stappen, met behulp van tuinbouw-methoden, steeds vaker over van Packhams, BC's op Rosemarie en Forelle om meer kleur uit de boomgaarden te halen."

Goede Hoop Vrugte is de grootste hardfruitleverancier van de Zuid-Afrikaanse retailer Pick n Pay, wat hen, zo merkt Melt op, een zekere invloed geeft op het fruit uit het Bokkeveld-gebied en het citrus dat in Citrusdal wordt geteeld.

De Abate Fetel-peren van Goede Hoop doen het goed in Italië

Pruimen worden hoofdpijndossier
De oogst van het steenfruit van Goede Hoop Vrugte begon in week 40, maar door de regen konden al hun exportplannen niet doorgaan. Daarnaast zegt Melt dat de nectarine- en pruimenprijzen in Zuid-Afrika vrij goed waren aan het begin van het seizoen.

De export van steenfruit maakt een klein deel uit van wat zij doen (afgezien van de kartons die in hun pakstations voor andere steenfruitexporteurs worden verpakt) en daarvan worden alleen nectarines, pruimen en suikerpruimen geëxporteerd. Perziken worden alleen op de binnenlandse markt verkocht.

De afgelopen weken is de pruimexport op gang gekomen. De vraag naar nectarines in Europa is goed, maar de Zuid-Afrikaanse maat is wat klein, zodat deze meer naar het Midden-Oosten worden verzonden.

Pruimen zijn een beetje een probleem geworden door het overaanbod dat ontstond na de uitbreiding. Inmiddels worden er pruimenboom-gaarden verwijderd.

"Rusland was vorig jaar een zeer goede markt voor groene peren en rode en tweekleurige appels en peren. We zijn een partnerschap aangegaan met Zest."

Melt van Schoor, Jan-Ras van der Linde en Anroux Smit 

Citrus
Er zijn niet echt meldingen van hagelschade geweest van hun citrustelers, zegt hij.

Het nieuwe citrusseizoen begint in week 15 of 16 met Satsuma's, gevolgd door clementines en hun grote citrusproject, de Nadorcott-percelen waarvan het volume de komende twee jaar zal verdubbelen.

"Het blijft spannend om Nadorcotts aan te bieden. Mensen willen het en het is gemakkelijk te verkopen," zegt hij, waarbij hij opmerkt dat het gemakkelijker te verkopen is dan clementines.

Voor meer informatie:
Melt van Schoor
Goede Hoop Vrugte
Tel: +27 23 315 5295
melt@ghfruit.co.za
https://ghfruit.co.za/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.