Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jack van Kessel, Van Kessel Fruit:

"Er gaan veel meer Conference-peren naar Italië dan voorgaande jaren"

Tholen - De hete zomer heeft zijn sporen nagelaten op het perenaanbod, constateert Jack van Kessel van Van Kessel Fruit uit Velddriel. "Het is goed opletten geblazen met de kwaliteit. Door de hete zomer zijn er de nodige issues met de later geplukte peren, ook met de interne kwaliteit. Hierdoor moet je goed de vinger aan de pols houden."

"Hoe verder je in het seizoen komt, hoe belangrijker het pluktijdstip gaat worden. Ook de na-oogstbehandelingen gaan het onderscheid maken tussen de beschikbare partijen op de markt. De betere bewaarperen zijn inmiddels wel zo goed als verdeeld, maar er blijven altijd vrije partijen op de markt, ook al krijg je er toch nooit helemaal je vinger achter wat nu daadwerkelijk de voorraden zijn. En bij tekorten kan de prijs ook zomaar een vlucht nemen, al naar gelang kwaliteit, maatsortering, maar ook de certificeringen van een teler worden steeds belangrijker", constateert Jack.

Tweedeling in de markt
"Op het moment is de algehele vraag naar de peren, zowel Conference- als Comice-peren, goed. Lukas-peren is echter een ander verhaal, deze prijsvorming heeft helaas het hele seizoen geen vlucht kunnen nemen en onder druk gestaan. Je ziet dat de grove maten Conference en Comice heel goed aan de prijs zijn, alleen blijven de kleine sorteringen nog wel ver achter en er zijn niet zoveel partijen die grof uitvallen", constateert Jack. "Hierdoor zie je wel een tweedeling in de markt ontstaan. Telers die grove vallende peren hebben kunnen een goede boterham verdienen, maar je hebt ook telers die geen water konden geven, waardoor de groei is achtergebleven en waarbij nu de opbrengst van de fijne maatsorteringen achterblijft."

"Voor dikke peren kun je nu gewoon een goede prijs maken. Bij Conference ligt de fruitprijs op zo'n 1 tot 1,05 euro, de 65-sortering is iets lager, maar voor de 55-60-sortering moet je al een heel eind zakken", somt Jack op. "Tegelijkertijd ben ik positief gestemd over de export. Naar landen als Duitsland en Frankrijk, Scandinaviƫ en Oost-Europa gaan de vaste volumes, maar met name Italiƫ neemt veel meer Conference-peren af dan voorgaande jaren."

Waar de perenmarkt vooral voor de grote maten behoorlijk in de lift zit, blijft de appelmarkt dit seizoen ver achter. "Er zijn veel appelen beschikbaar, maar ook hier zijn er de nodige kwaliteitsissues. Je ziet de hardheid en het uitstalleven van de Elstar bijvoorbeeld hard teruglopen. Voor sommige telers is dat reden om voor een voordelige prijs grote volumes op te ruimen. Dat drukt echter weer de prijs van de goede appels", besluit Jack.

Voor meer informatie:
Jack van Kessel
Van Kessel Fruit B.V.
Provincialeweg 143-145
5334 JG Velddriel
T +31 (0)418 631231
[email protected] 
www.vankesselfruit.nl