Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kwart minder maritiem transport tussen Azië en Europa

Volgens een rapport van Alphaliner wordt in de eerste zeven weken van dit nieuwe jaar voor 27% gesnoeid in de afvaarten tussen Azië en Europa. Rederijen reageren op de ingestorte vraag.

Volgens de berekeningen van Alphaliner zouden er normaal gesproken van 1 januari tot 17 februari 196 afvaarten zijn van de 18 Verre Oosten – Noord-Europa en 10 Verre Oosten – Middellandse Zee-diensten van de vervoerders.

Uit de meest recente planningen van de rederijen voor de komende weken blijkt nu dus dat 53 van deze geplande afvaarten zijn geschrapt vanwege onvoldoende volumes.

"Dit aantal zou nog kunnen toenemen als de rederijen besluiten om nog meer diensten te annuleren na de Chinese nieuwjaarsvakantie, die op 21 januari begint en een week duurt. Het is een traditie geworden dat containerlijnen afvaarten schrappen in de kalme weken na het Chinese Nieuwjaar. In de weken voor de feestdagen is er daarentegen doorgaans een kleine exportrush vanuit China, omdat vracht wordt verscheept voordat de fabrieken sluiten en de productie bijna tot stilstand komt. Ondanks enkele nieuwkomers zoals China United Lines en Allseas, die al uit de handel tussen Azië en Europa zijn gestapt, hebben de belangrijkste rederijen het aantal vertrekken naar Europa in de aanloop naar Chinees Nieuwjaar verminderd", luidt het bij Alphaliner.

De gezamenlijke AE55/Griffin lus van Maersk en MSC in januari bood slechts drie afvaarten van Shanghai, Ningbo en Tanjung Pelepas naar Felixstowe en Le Havre. Alle diensten in de komende vier weken zijn geannuleerd. De 2M-partners (Maersk en MSC) hadden hun klanten ook al laten weten dat alle afvaarten van hun AE1/Shogun lus (van China en Maleisië naar Rotterdam en Bremerhaven) in december 2022, januari en de eerste helft van februari niet doorgaan.

"De grote rederijen slaan niet alleen afvaarten over om het capaciteitsaanbod aan te passen aan de lagere vraag naar vracht, maar ook om verdere uitholling van de spottarieven voor zeevracht vanuit China te voorkomen. Tot nu toe heeft dit capaciteitsbeheer echter niet veel geholpen om de neerwaartse druk op de tarieven te verlichten."

Volgens de Shanghai Containerized Freight Index daalden de spottarieven van Shanghai naar Noord-Europa vorige week licht tot
$ 2.040 per FEU. Daarmee liggen ze terug op het niveau van september 2020.

Ondanks de vergelijkbare, maar kortere route, liggen de spottarieven voor zeevracht van Shanghai naar het westelijke deel van de Middellandse Zee nog steeds aanmerkelijk hoger, namelijk $ 3.670 per FEU. Dit zou kunnen verklaren waarom de 2M-partners een eerder geannuleerd vertrek van de 23.782 TEU grote MSC Amelia op 19 januari vanuit Qingdao (de AE11/Jade lus van Azië naar het westen van de Middellandse Zee) weer laten doorgaan.

Ondanks de hogere spottarieven van Azië naar de Middellandse Zee, is het aantal geannuleerde afvaarten gelijk verdeeld over de twee routes. Uit de huidige dienstregelingen blijkt dat er in de eerste zeven weken van 2023 28% minder afvaarten zullen worden aangeboden van Azië naar Noord-Europa, vergeleken met 26% minder voor de route Azië – Middellandse Zee.

Voor meer informatie: container-news.com

Publicatiedatum: