Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De Rubyngo en Carmingo abrikozenrassen zullen een revolutie teweegbrengen"

Het eerste Carmingo®-abrikozenras dat commercieel in Zuid-Afrika wordt geteeld, Faralia, is al van de bomen en is naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen, waar een tekort aan abrikozen is en de prijzen hoog zijn.

Rechts: Michael Oosthuizen, links, met Arthur Bois, Carmingo-veredelaar en Pierre Burger, de eerste die Carmino-abrikozen plantte in Zuid-Afrika in de bergen boven de Koo-vallei, 1.500 m boven zeeniveau

"De tweede Carmingo®-abrikoos, Farely, begint over iets meer dan een week en naarmate de bomen volwassener worden en de volumes toenemen, zal de export zeker groter worden," zegt Michael Oosthuizen, die deze en de Rubyngo®-rassen in Zuid-Afrika beheert voor International Plant Selection. Hij zegt dat het Carmingo®-programma het eerste abrikozenexportprogramma ooit is dat echt is aangeslagen. Het is een later programma dan die van de traditionele abrikozen.

"We hebben veel grotere hoeveelheden Carmingo®-abrikozen nodig, maar de uitbreiding ervan wordt momenteel beperkt door het zoeken naar gebieden met het juiste klimaat en de juiste koeling," zegt hij.

"Nu hebben we nieuwe rassen uitgeprobeerd die flexibeler zijn, wat ons meer momentum zal geven en ons in staat zal stellen om de Carmingo- en Rubyngo-rassen breder te planten."

De proeven van de bloedrode Rubyngo zien er, zegt hij, “ongelooflijk uit, zelfs beter dan die van de Carmingo. De Rubyngo zal een revolutie teweegbrengen in de sector: veel van deze rassen rijpen eerder en hebben minder koudebehoefte. We hebben er een paar getest in Paarl en het werkt goed.”

Een nog naamloze Robyngo-selectie met spannende proefresultaten

Het abrikozenseizoen was vroeg dit jaar en de piek zou al op 10 februari kunnen liggen. "Er is een Rubyngo-cultivar die zelfs later zou kunnen zijn dan Farlis, de nieuwste Carmingo die momenteel commercieel wordt geteeld. Dat zal ons enorm helpen. Het fruit is momenteel nog groen, maar we houden het nauwlettend in de gaten."

Het aantal verkopers dat is goedgekeurd om Carmingo's te verkopen, is gegroeid, en wanneer er meer flexibele en eerdere rassen op grotere schaal kunnen worden geplant, zullen de beschikbare hoeveelheden volgen.

Elk jaar valt er ergens wel hagel
Een van hun grootste telers in de Koo-vallei, heeft van de hele Carmingo-oogst dit jaar sap moeten maken als gevolg van hagelschade.

Boomgaarden onder hagelnetten in de Koo-vallei zien er echter uitzonderlijk goed uit. "Hagel-netten, dát is wat we nodig hebben. We raden onze telers sterk aan om hagelnetten op te hangen, want elk jaar valt er wel ergens hagel. Het probleem is dat het erg duur is en dat de fruitsector een zeer moeilijke fase doormaakt. Met hoogwaardige producten zoals de Carmengo-abrikozen zijn netten zonder twijfel gerechtvaardigd,” zegt Michael. 

In de regio Koue Bokkeveld en Bo-Swaarmoed zijn er telers die Carmingo-abrikozen sterk overwegen als aanvulling op (niet noodzakelijkerwijs ter vervanging van) hun appels. "De Carmingo is momenteel een absoluut sprankje hoop in de steenfruitsector."

Voor meer informatie:
Michael Oosthuizen
International Plant Selection
Tel: +27 83 228 9348
toyoosth@iafrica.com