Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Areaal -40% in Spanje en Portugal in 2022

"Veel zoete aardappelen in de bewaring in afwachting van prijsstijgingen"

"In 2022 is het areaal zoete aardappelen in Spanje en Portugal met ongeveer 40% afgenomen als gevolg van de slechte verkoopresultaten van vorig seizoen", vertelt Francisco Javier Santana, commercieel directeur van Viveros Santana, een van de belangrijkste kwekerijen van zoete aardappelplanten op het Iberische schiereiland.

"Er is van het ene jaar op het andere een drastische verandering opgetreden. Hoewel we al in 2020 merkten dat de winstmarges een knauw kregen, kunnen we van een val spreken in 2021. Dit heeft telers ontmoedigd om dezelfde hoeveelheden zoete aardappelen te blijven planten. In 2022 is er zo'n 40% minder aangeplant", legt hij uit.

Ondertussen is de teelt sterk toegenomen in derde landen zoals Egypte, Marokko en andere Afrikaanse landen, maar ook in Zuid-Amerika, waar de teeltkosten aanzienlijk lager zijn dan in Europa.

"Op dit moment is er zoveel aanvoer uit derde landen dat de prijzen zijn gekelderd, ondanks dat er minder aanbod is uit Spanje en Portugal, maar ook uit de Verenigde Staten, waar ze dit jaar met hetzelfde probleem kampen. Dit is de reden waarom de Spaanse en Portugese teelt- en handelsbedrijven het product in de koelkamers laten liggen. Ze wachten op een herstel van de prijzen", zegt Francisco Javier Santana.

"Ook de Verenigde Staten houden hun product langer bij. Ze geven de voorkeur aan afzet op de eigen markt en zenden minder naar Europa, waar prijs de belangrijkste factor is geworden voor de inkoopoperaties. Bovendien is de teelt in Nederland, België, Frankrijk en Zuid-Duitsland de afgelopen jaren uitgebreid en op dit moment zijn er nog voldoende hoeveelheden op de markt, naast de aanvoer uit Egypte en Marokko tegen lage prijzen", vult hij aan. 

Volgens de commercieel directeur van dit in Málaga gevestigde bedrijf zijn de teeltkosten van zoete aardappelen met zo'n 25% gestegen. "Vorig seizoen werd de verkoop van zoete aardappelen tegen € 0,75 à € 0,80 per kilo als winstgevend beschouwd, maar als je ze dit jaar niet voor € 1,00 à € 1,05 per kilo verkoopt, zijn de teeltkosten niet gedekt", legt hij uit.


Het familiebedrijf uit Málaga is al in de derde generatie. 

Ondertussen blijft de consumptie van zoete aardappelen volgens de expert elk jaar langzaam groeien. Hij wijst er wel op dat inkopers van grote winkelketens ook veeleisender zijn geworden. "Ze vragen dat het product er onberispelijk uitziet. Ze tolereren niet langer kleine vlekjes op de schil, aangezien het een luxeproduct in de schappen is geworden. De perfectie bereiken wordt echter moeilijker gezien de hogere kosten om plagen te bestrijden en de aangeboden prijzen. In de biologische teelt wordt dat probleem natuurlijk nog eens groter", beweert Francisco Javier Santana.

Viveros Santana heeft een areaal van 20 hectare voor het vermeerderen van zoete aardappelplanten van de belangrijkste rassen. De helft daarvan wordt biologisch geteeld. De kwekerij levert aan klanten in heel Europa en biedt een complete service aan haar klanten aan, met onder meer ondersteuning bij de afzet van het eindproduct.

Voor meer informatie:
Francisco Javier Santana
Viveros Santana – Plantas de Boniatos
Carretera de Benamargosa, SN
29700 Trapiche, Vélez-Málaga (Spanje)
Tel: +34 637 566 441
[email protected] 
www.boniatos-santana.com 

Publicatiedatum: