Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Plastic of karton: duurzaamheidskeuzes op basis van wetenschappelijk onderzoek"

"Duurzaamheid is een begrip met drie fundamenten: een sociale, een economische en een ecologische pijler. Als een van deze drie ontbreekt, stort het hele systeem in", zegt Rocco De Lucia, CEO van Siropack, een Italiaans bedrijf dat verpakkingstechnologieën ontwikkelt. Siropack heeft een ruime visie, want het investeert al jaren in onderzoek en heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum, Tailor, in samenwerking met de Universiteit van Bologna.

"Recycling en hergebruik van polymere materialen als grondstof en secundair materiaal en scheiding van microplastics" is de titel van een onderzoek waarvan de kosten volledig door Siropack werden gedragen en dat de lezers van FreshPlaza hier gratis kunnen downloaden (in het Italiaans of in het Engels).

De eerste pagina van het onderzoek

"Het is een document dat helpt om licht te werpen op de kwestie van de echte duurzaamheid van verpakkingen, in plastic of karton. Iedereen kan het onderzoek downloaden dat Siropack in het Tailor-laboratorium in samenwerking met de Universiteit van Bologna heeft uitgevoerd. De studie is door ons gefinancierd. We willen immers dat onze keuzes door wetenschap en onderzoek, en niet door populair sentiment, worden gestuurd. Om doeltreffend te zijn, heeft duurzaamheid een solide wetenschappelijke basis nodig. Alleen zo kunnen we een betere toekomst garanderen voor de nieuwe generaties", zegt De Lucia.

Rocco De Lucia

"Recycling is alleen mogelijk als de recycle-keten bestaat en de werking ervan bekend is bij degenen die de verpakkingen ontwerpen", luidt een passage uit het onderzoek. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar in werkelijkheid denkt wie de verpakkingen ontwerpt niet altijd aan het vervolgproces. 

"Hoewel naar schatting meer dan 80% van alle productgerelateerde milieueffecten wordt bepaald tijdens de ontwerpfase van het product, is er momenteel geen eensluidende definitie over de recyclefase."

Professor Augusto Bianchini

"Ik geloof dat elk bedrijf, elke ondernemer ook een maatschappelijke en niet alleen een economische rol heeft. Wij willen dat onze innovaties, wat uit het Tailor-laboratorium komt, ‘horizontaal’ en bruikbaar zijn, ten dienste staan van de samenleving en een bijdrage leveren aan de verbetering van de sector. Onderzoek bereikt zijn doelstelling wanneer het vertrekt van twijfel en uitmondt in haalbare ideeën. Tot slot zou ik nog de wanverhouding willen onderstrepen tussen een Europa dat beheerst wordt door persoonlijke belangen en ons onderzoek op het gebied van materialen, gebaseerd op wetenschappelijke objectiviteit", besluit De Lucia. 

Voor meer informatie:
Siropack Italia S.r.l.

Via Balitrona 22/C
47042 Cesenatico (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 671116
info@siropack.it
www.siropack.it 

Publicatiedatum: