Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep Stichting Metadidomi

Voedseldonatiecampagne voor Oekraïne: Welke AGF'ers kunnen helpen?

Grote delen van Oekraïne hebben te maken met een kritieke situatie voor wat betreft energievoorziening, warmte en voedsel. Vele dorpen en steden die bezet zijn of net bevrijd zijn hebben in de zaai- en poot periode niet de kans gehad om hun aardappelen, groenten en fruit te planten en te zaaien. Daardoor is er ook geen oogst mogelijk geweest, en samen met de grote verwoestingen is er een grote
schaarste aan de basale voedselvoorziening. Wekelijks is er voedsel nodig voor ongeveer 450.000 mensen.

Achtergrond
Al met de eerste explosies werd Evert van Dijke, op 24 februari in de morgen geconfronteerd met de oorlog. Evert boert al 11 jaar in de Oekraïne en heeft ook een machinehandel. Na het uitbreken van de oorlog is hij gelijk begonnen met het opzetten van humanitaire hulptransporten vanuit Nederland naar de Oekraïne. Hier is de stichting Metadidomi die, ook al voor de oorlog, in Oekraïne actief was daarom ook nauw mee verbonden.

De kernactiviteit van Metadidomi luidt: “Brengen van voedsel en eerste-nood hulpgoederen in de gebieden waar de Oekraïense burger dit in dusdanige mate nodig heeft dat zijn/haar leven hiermee gered kan worden.” 

"De verspreiding van de hulpgoederen gaat via plaatselijke kerken van de Evangelic Christian Baptist Unie met ieder een groep
vrijwilligers daar omheen. De Unie heeft per provincie een centrale kerk, met een aantal dochterkerken verspreid over de
gehele provincie. Via dit netwerk, wat aangestuurd wordt door een verantwoordelijke 'hoofd'dominee, verspreid elke kerk met hun eigen vrijwilligersgroep de humanitaire hulpgoederen direct bij de mensen die het het hardste nodig hebben.

Door deze manier van werken, kunnen we heel gericht en efficiënt hulp bieden. In onze werkgebieden wonen bij benadering nog zo een miljoen mensen. Deze mensen allemaal van voedsel te voorzien, is
een grote klus. Vandaar deze dringende oproep naar de AGF-sector om ons te helpen", vertelt Evert.

Waarmee?
De hulpgoederen waar Metadidomi mensen mee ondersteunen zijn aardappelen, uien, overige groenten, meel, matrassen, slaapzakken, warme kleding en houtkachels + bijbehorend haardhout. Kortom als mensen een warmte, eten, een deksel boven hun hoofd hebben, kunnen ze overleven.Waar is hulp bij nodig?
Het verzamelen van voedsel, zoals hierboven genoemd, en deze getransporteerd krijgen naar de Oekraïne. Eenmaal daar zorgt ons netwerk in Oekraïne dat dit op de goede plaats terecht komt.

  • Boerenbedrijven – doneren van een stukje oogst (aardappelen, uien, groentes)
  • Verwerking bedrijven – doneren van een stukje verwerkingscapaciteit (schoonmaken, sorteren, verpakken)
  • Logistieke bedrijven – doneren van een stukje transport (vrachtwagens om het voedsel en evt. overige goederen in UA te krijgen)
  • Branche organisaties – ZLTO / TLN / AVN (ondersteuning van het initiatief, pr)

Voorjaarsactie
Ook wil Metadidomi dit voorjaar een grote actie opzetten om de plaatselijke bevolking te ondersteunen. Groentetuinpakketten samenstellen in samenwerking met Nederlandse zaad en pootgoedbedrijven, en deze verspreiden onder de bewoners. Zodat ze zelf hun groentetuin kunnen bewerken, en van de oogst kunnen leven.

Wilt u hierin meewerken, of heeft u vragen? Neem dan contact op met Evert van Dijke 06-38609645 of stuur een mail naar
support@metadidomi.nl